nutrition definition

SECTION-14

nutrition definition


Q71. Vitamin A is stored mainly as retinol esters in

(a) Kidney

(b) Muscle

(c) Liver

(d) Retina

 

Ans: (c) Liver

 


Q72. Which of the following pair is not correctly matched?

(a) Vitamin B6- Beriberi

(b) Vitamin B12- Pernicious anaemia

(c) Vitamin C- Scurvy

(d) vitamin D- Osteoporosis

 

Ans: (a) Vitamin B6- Beriberi

 


Q73. In Beri-Beri, which enzyme activity is measured

(a) Transketolase

(b) Tranaminase

(c) decarboxylas

(d) Deaminase

 

Ans: (a) Transketolase

 


Q74. Not seen in thiamine deficiency

(a) Cerebellar dysfunction

(b) Amnesia

(c) confabulation

(d) Nystagmus

 

Ans: (a) Cerebellar dysfunction

 


Q75. Both Vitamin K and C are involved in

(a) The synthesis of clothing factors

(b) Post translational modifications

(c) Antioxidant mechanism

(d) The microsomal bydroxylation reactions

 

Ans: (b) Post translational modifications

 


Q76. In diarrhoea, which of the following supplementation should be done?

(a) Iron

(b) Iodine

(c) Zinc

(d) Calcium

 

Ans: (c) Zinc

 


Q77. In Wilson’s disease, copper accumulate in all except

(a) Liver

(b) Eye

(c) Brain

(d) Spleen

 

Ans: (d) Spleen

 


Q78. Ferritin, the storage form of iron, is stored in all of the following part of body except

(a) Liver

(b) Spleen

(c) bone marrow

(d) haemoglobin

 

Ans: (d) haemoglobin

 


Q79. End product of the action of salivary amylase is

(a) Mannose

(b) Maltose

(c) Sucrose

(d) Fructose

 

Ans: (b) Maltose

 


Q80. Glycolysis occurs in

(a) cytosol

(b) Mitochondria

(c) Nucleus

(d) Lysosome

 

Ans: (a) cytosol

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Go to section-15

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *