mcq on nutrition

SECTION-14

 


Q61. Obesity is usually assessed by

(a) BMI

(b) BMR

(c) Growth chart

(d) None of the above

 

Ans: (a) BMI

 


Q62. Chlestrol is synthesized from

(a) Acetyl CoA

(b) Maltate

(c) Alpha Ketoglutaric acid

(d) Oxalate

 

Ans: (a) Acetyl CoA

 


Q63. Which  cholesterol is designated as “Good Cholestrol”?

(a) VIDL

(b) LDL

(c) HDL

(d) IDL

 

Ans: (c) HDL

 


Q64. All are steroids except

(a) Testosterone

(b) Vitamin D

(c) Cholestrol

(d) Thyroxine

 

Ans: (d) Thyroxine

 


Q65. In carboxylation of clotting factors by vitamin K, which amino acid is carboxylated?

(a) Glutamate

(b) Aspartate

(c) Histamine

(d) Histidine

 

Ans: (a) Glutamate

 


Q66. The vitamin synthesized by bacteria in the intestine is

(a) Vitamin K

(b) Vitamine B1

(c) Vitamin D

(d) Biotin

 

Ans: (a) Vitamin K

 


Q67. Among the following, which is the most effective antioxidant?

(a) Vitamin B12

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) Vitamin K

 

Ans: (c) Vitamin E

 


Q68. The major vitamin deficiency in Wernicke’s encephalopathy

(a) B1

(b) B2

(c) B6

(d) B12

 

Ans: (a) B1

 


Q69. Which of the following vitamins prevents autoxidation?

(a) Tocopherol

(b) Biotin

(c) Pyridoxine

(d) vitamin-A

 

Ans: (b) Biotin

 


Q70. Which of the following vitamin deficiency is seen with biliary obstruction?

(a) vitamin K

(b) Vitamin B12

(c) Vitamin C

(d) Vitamin B2

 

Ans: (a) vitamin K

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *