mcq on nutrition

SECTION-14

 


Q51. In phenylketonuria (PKU), the compound accumulated in the urea is

(a) Homocysteine

(b) Tryptophan

(c) α-Keto acid

(d) Phenylpyruvate

 

Ans: (d) Phenylpyruvate

 


Q52. Glycine is the precursor of all the following except

(a) Epinephrine

(b) Creatine

(c) haem

(d) Glutathione

 

Ans: (d) Phenylpyruvate

 


Q53. In DNA, adenine always base pairs with

(a) Guanine

(b) Thymine

(c) Cytosine

(d) Uracil

 

Ans: (b) Thymine

 


Q54. Codons are present on

(a) DNA

(b) mRNA

(c) tRNA

(d) rRNA

 

Ans: (b) mRNA

 


Q55. The Watson-Crick model of DNA is

(a) Right-handed antiparallel double helix.

(b) Left-handed antiparallel double helix.

(c) Right-handed parallel double helix.

(d) Left-handed parallel double helix.

 

Ans: (a) Right-handed antiparallel double helix.

 


Q56. Gout is generally associated with

(a) Smoking

(b) Low-protein diet

(c) Increased xanthine activity

(d) Increased urate deposition in joints

 

Ans: (d) Increased urate deposition in joints

 


Q57. In humans, the main end product of purines catabolism is:

(a) Ammonia

(b) Uric acid

(c) Urea

(d) β-Alanine

 

Ans: (b) Uric acid

 


Q58. The factors that affect electrophoresis of particles are affected by

(a) Change

(b) Mass

(c) Viscosity

(d) Charge and mass

 

Ans: (d) Charge and mass

 


Q59. Which of the following techniques for purification of proteins can be made specific for a given protein?

(a) Gel-filtration chromatography

(b) Ion-exchange chromatography

(c) Electrophoresis

(d) Affinity chromatography

 

Ans: (d) Affinity chromatography

 


Q60. The Michaelis-Menten constant ‘Km’ is

(a) Equal to (1/2) Vmax

(b) Dependent on pH

(c) Dependent on enzyme concentration

(d) Equal to the substrate concentration at half-maximal activity.

 

Ans: (d) Equal to the substrate concentration at half-maximal activity.

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *