mcq on nutrition

SECTION-14

 


Q41. How many calories does 1 gm of fat give?   [JIMER 2012]

(a) 4

(b) 8

(c) 10

(d) 9

 

Ans: (d) 9

 


Q42. The mineral element which is essential for synthesis of thyroxin is: [JIMER 2012]

(a) Sodium

(b) Iron

(c) Vit. B12

(d) Niacin

 

Ans: (d) Niacin

 


Q43. Prolonged use of Khesari dal can lead to: [JIMER 2012]

(a) Lathyrism

(b) Gastric upset

(c) gout

(d) Esophagitis

 

Ans: (a) Lathyrism

 


Q44. Vitamin E is otherwise known as: [JIMER 2012]

(a) Retinoic acid

(b) Tocopherol

(c) Calciferol

(d) Pantothenic acid

 

Ans: (b) Tocopherol

 


Q45. Protein deficiency disease is known as: [ESIC Chennai may 2012, ESIC Chennai May 2012]

(a) Gaucher’s disease

(b) Kwashiorkor

(c) Cushing’s disease

(d) None of these above

 

Ans: (b) Kwashiorkor

 


Q46. Disease kwashiorkor is caused due to deficiency of  [LNJP H D 2012]

(a) Fats

(b) Vitamin A

(c) Carbohydrates

(d) Proteins

 

Ans: (d) Proteins

 


Q47. Which one of these amino acids cannot have optical isomers?

(a) Alanine

(b) histidine

(c) Threonine

(d) glycine

 

Ans: (d) glycine

 


Q48. Oedema due to hypoproteinaemia is seen in the following conditions except 

(a) Nephrotic syndrome

(b) Malabsorption syndrome

(c) Malnutrition

(d) Rheumatoid arthritis

 

Ans: (d) Rheumatoid arthritis

 


Q49. The principle plasma protein responsible for exerting colloidal osmotic pressure is

(a) Haemoglobin

(b) CRP

(c) Albumin

(d) Haptoglobin

 

Ans: (d) Haptoglobin

 


Q50. The urea cycle

(a) Converts urea to uric acid

(b) Converts ammonia to urea

(c) Is an energy-producing pathway

(d) Converts urea to ammonia and carbon dioxide.

 

Ans: (d) Converts urea to ammonia and carbon dioxide.

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *