mcq on nutrition

SECTION-14

 


Q31. Which one of the following is not a micronutrient?

(a) Iodine

(b) Iron

(c) Vitamins

(d) Protein

 

Ans: (d) Protein

 


Q32. Lactose is made up of

(a) Fructose

(b) Glucose

(c) Galactose

(d) Glucose and galactose

 

Ans: (d) Glucose and galactose

 


Q33. Which of the following nutrient does not provide energy to body?

(a) Minerals

(b) Protein

(c) Carbohydrate

(d) Fat

 

Ans: (a) Minerals

 


Q34. Calorific value of carbohydrate is:

(a) 4 kcal/ gram

(b) 9 kcal/ gram

(c) 5 kcal/ gram

(d) None of the above

 

Ans: (a) 4 kcal/ gram

 


Q35. Which of the following does not contain carbohydrates?

(a) Potatoes

(b) Rice

(c) Daal

(d) Vegetable oil

 

Ans: (d) Vegetable oil

 


Q36. Which of the following is not a disaccharide?

(a) Sucrose

(b) Maltose

(c) Lactose

(d) Fructose

 

Ans: (d) Fructose

 


Q37. Which one the following sugar concentration is highest in honey?  [Banaras HU 2015]

(a) Lactose

(b) Maltose

(c) Glucose

(d) Fructose

 

Ans: (d) Fructose

 


Q38. Which of the following symptoms is most commonly associated with Vitamin C deficiency? [Kerala PSC, Nov 2014]

(a) Photophobia

(b) Bleeding gums

(c) Muscular hypoxia

(d) Conjunctival xerosis

 

Ans: (b) Bleeding gums

 


Q39. Deficiency of vitamin B1 causes:  [Kerala PSC, Nov 2014] 

(a) Beriberi

(b) xerophthalmia

(c) Rickets

(d) Pellagra

 

Ans: (a) Beriberi

 


Q40. Deficiency of which vitamin causes scurvy?  [Staff Nurse G II 2014]

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin D

(d) Vitamin C

Ans: (d) Vitamin C

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *