Nutrition mcq

SECTION-14

 


Q21. Which one of the following vitamins help in wound healing?  [Banaras HU 2015]

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin C

(d) Vitamin D

 

Ans: (c) Vitamin C

 


Q22. Bone deformation can occur due to lack of: [ESIC Chennai May 2012]

(a) Calcium

(b) Vitamin D

(c) Phosphorus

(d) All of these

 

Ans: (d) All of these

 


Q23. Vitamin ‘D’ deficiency may result in:  [ESIC Chennai May 2012]

(a) Rickets

(b) Night blindness

(c) Beriberi

(d) Scurvy

 

Ans: (a) Rickets

 


Q24. Which of the following vitamin is considered as good for eyes:  [ESIC Chennai May 2012]

(a) B

(b) C

(c) K

(d) D

 

Ans: (d) D

 


Q25. Vitamin essential for coagulation of blood is:  [ESIC Chennai May 2012]

(a) A

(b) B

(c) K

(d) D

 

Ans: (c) K

 


Q26. Protein requirement for a pregnant women per day is….[RRB Feb 2012]

(a) 20 g

(b) 60 g

(c) 30 g

(d) 100 g

 

Ans: (b) 60 g

 


Q27. Aspartate aminotransferase enzyme    [ESIC Chennai May 2012]

(a) Plays a role in processing proteins

(b) Plays a role in metabolism, the process that converts food into energy

(c) Both a and b

(d) None of the above

 

Ans: (c) Both a and b

 


Q28. Prevention of food Adulteration Act was initiated in the year

(a) 1952

(b) 1954

(c) 1958

(d) 1960

 

Ans: (b) 1954

 


Q29. Which of the following essential foods is planned to be fortified with iodine and iron

(a) Sugar

(b) Salt

(c) Wheat flour

(d) Rice flour

 

Ans: (b) Salt

 


Q30. National nutritional Policy functions under the department of

(a) Department of Women and Child Development

(b) Department of Health and Family Welfare

(c) Home affairs

(d) All of the above

 

Ans: (a) Department of Women and Child Development

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *