Microbiology MCQ

SECTION-14

 


Q11. Father of modern microbiology is

(a) Robert Koch

(b) Edward Jenner

(c) Louis Pasteur

(d) Joseph Lister

 

Ans: (c) Louis Pasteur

 


Q12. Microorganisms are living structures of microscopic size belongs to

(a) Prokaryotes

(b) Eukaryotes

(c) Both a & b

(d) None of the above

 

Ans: (a) Prokaryotes

 


Q13. Chemical method of sterilization include…..

(a) Ethylene oxide

(b) Formaldehyde

(c) Hypochlorite

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q14.Amoebic dysentery is caused by……

(a) Vibrio cholera

(b) Shigella

(c) Entamoeba histolytica

(d) Plasmodium

 

Ans: (c) Entamoeba histolytica

 


Q15. Who is known as “Father of Antiseptic Surgery”

(a) Robert Koch

(b) Joseph lister

(c) Paul Ehrlich

(d) Antony Van Leeuwenhoek

 

Ans: (b) Joseph lister

 


Q16. Who is known as “Father of Bacteriology”

(a) Robert Koch

(b) Joseph lister

(c) Paul Ehrlich

(d) Antony Van Leeuwenhoek

 

Ans: (a) Robert Koch

 


Q17. Chemical agent that inhibit the growth of microorganisms is……

(a) Disinfection

(b) Sterilization

(c) Asepsis

(d) Hygiene

 

Ans: (a) Disinfection

 


Q18. The method that inhibit the growth of microorganisms including spore is…….

(a) Disinfection

(b) Sterilization

(c) Asepsis

(d) Hygiene

 

Ans: (b) Sterilization

 


Q19. The causative agent of Tuberculosis (TB) is

(a) Mycobacterium tuberculosis

(b) Mycobacterium leprae

(c) Treponema pallidum

(d) Borrelia species

 

Ans: (a) Mycobacterium tuberculosis

 


Q20. The causative agent of Syphilis is

(a) Mycobacterium tuberculosis

(b) Mycobacterium leprae

(c) Treponema pallidum

(d) Borrelia species

 

Ans: (c) Treponema pallidum

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *