Microbiology MCQ

Section-1  Section-2   Section-3  Section-4  Section-5 
Section-6   Section-7  Section-8  Section-9    Section-10 
 Section-11   Section-12  Section-13  Section-14   Section-15 

Microbiology MCQ


Q1. The method of reducing the member of pathogens from article, surface or medium is called as

(a) Sterilization

(b) Disinfection

(c) Incineration

(d) Lysis

 

Ans: (b) Disinfection

 


Q2. Lysol and Dettol are 

(a) Buffers

(b) Disinfectants

(c) salt solution

(d) None of the above

 

Ans: (b) Disinfectants

 


Q3. All are true about SARS EXCEPT:

(a) Epidemic is seen in India

(b) Spreads by droplet

(c) Diagnosed by PCR

(d) Caused by a type of coronavirus

 

Ans: (a) Epidemic is seen in India

 


Q4. Perinatal Hepatitis B transmission is maximum in:

(a) 1st trimester

(b) 2nd trimester

(c) 3rd trimester

(d) During delivery

 

Ans: (d) During delivery

 


Q5. Which Hepatitis virus is associated with highest mortality in pregnanc?

(a) Hepatitis A

(b) Hepatitis B

(c) Hepatitis C

(d) Hepatitis E

 

Ans: (d) Hepatitis E

 


Q6. Hepatitis virus that spreads by faecal-oral route:

(a) Hepatitis A

(b) Hepatitis B

(c) Hepatitis C

(d) Hepatitis D

 

Ans: (a) Hepatitis A

 


Q7. Acute hepatitis B infection is best diagnosed by:

(a) HBsAg

(b) HBeAg

(c) IgM Anti HBc antibody

(d) HBcAg

 

Ans: (c) IgM Anti HBc antibody

 


Q8. Which parameter is not included in HAI surveillance?

(a) CA-UTI (catheter associated urinary tract infection)

(b) CLABSI (central line associated bloodstream infection)

(c) VAP (ventilator associated pneumonia)

(d) Open wound infections

 

Ans: (d) Open wound infections

 


Q9. Hand rub should not be used in which condition?

(a) Before touching patient

(b) After touching patient

(c) After touching patient’s surrounding

(d) Hands are visibly soiled

 

Ans: (d) Hands are visibly soiled

 


Q10. How many moments of hand hygiene have been laid down by WHO?

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8

 

Ans: (a) 5

 


 

1     2      3      4      5      6      7      8

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Nursing Education, Nursing reseach, Nursing Administration and management,Microboilogy,Biochemistry and Nutrition MCQ

Other Nursing subject’s MCQ Section-1 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-2
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-3 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-4
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-5 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-6
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-7 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-8
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-9 Other Nursing subject’s MCQ Section-10
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-11 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-12
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-13 ♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-14
♦ Other Nursing subject’s MCQ Section-15  

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *