Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-10

 


Q71. Station+1 indicates that the presenting part is lying

(a) Slightly below the ischial spine

(b) Slightly above the ischial spine

(c) High in the false pelvis

(d) On the perineum

 

Ans: (a) Slightly below the ischial spine

 


Q72. Instrument of choice for clamping the umbilical cord is……

(a) Allis tissue forceps

(b) Kocher’s haemostatic forceps

(c) Long straight haemostatic forceps

(d) Multiple toothed vulsellum

 

Ans: (b) Kocher’s haemostatic forceps

 


Q73. Most common presentation of fetus with anencephaly is……

(a) Breech

(b) Face

(c) Brow

(d) Shoulder

 

Ans: (b) Face

 


Q74. Most commonest cause for rupture urterus is…..

(a) Obstructed labour

(b) Post caesarean gestation

(c) Shoulder presentation

(d) Hydramnios

 

Ans: (a) Obstructed labour

 


Q75. The management option for primi-mother with Right Occipito Posterior position in second stage of labour is….

(a) Immediate caesarean section

(b) Forceps application

(c) Watchful expectancy

(d) Breech extraction

 

Ans: (b) Forceps application

 


Q76. In vasa previa bleeding is likely to occur from….

(a) Foetal blood vessels

(b) Placental site

(c) Maternal blood vessels

(d) Marginal sinus

 

Ans: (a) Foetal blood vessels

 


Q77. Dangers to the baby from forceps application are the following except

(a) intra cranial haemorrhage

(b) Fracture of the skull bones

(c) Brachial palsy

(d) Facial palsy

 

Ans: (b) Fracture of the skull bones

 


Q78. Muriceau-Smellie-Veit grip is used to deliver…

(a) The extended arms

(b) The extended legs

(c) The extended head

(d) Non of the above

 

Ans: (c) The extended head

 


Q79. Trial labour is contraindicated in all except…

(a) Minor CPD

(b) Major CPD

(c) Elderly primi

(d) Bad obstetrical history

 

Ans: (a) Minor CPD

 


Q80. Labour is termed as precipitate if total labour process completes within…

(a) 1 hour

(b) 2 hours

(c) 4 hours

(d) 5 hours

 

Ans: (b) 2 hours

 


 

           3       4             6             8    

 


 

Back

Go to next section-11

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply