Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-10

 


Q61. The main cause of venous thrombosis in puerperal woman is….

(a) Increased viscosity of blood due to dehydration

(b) Decreased viscosity of blood during labour

(c) Stasis of blood in veins due to late ambulation

(d) Increase intake of fat in diet

 

Ans: (c) Stasis of blood in veins due to late ambulation

 


Q62. In which of the following conditions would it be indicated to deliver the baby by forceps…

(a) Heart disease

(b) Contracted pelvis

(c) Cervix fails to dilate completely

(d) presence of meconium stained fluid in vertex presentation

 

Ans: (a) Heart disease

 


Q63. Progressive descent of the presenting part is arrested due to mechanical obstruction despite of good uterine contraction is known as….

(a) Obstructed labour

(b) Precipitate labour

(c) Prolonged labour

(d) Premature labour

 

Ans: (a) Obstructed labour

 


Q64. Combined duration of first stage and second stage of labour is more than the arbitrary time limit of 18 hours is known as ….

(a) Obstructed labour

(b) Precipitate labour

(c) Prolonged labour

(d) Premature labour

 

Ans: (c) Prolonged labour

 


Q65. Normal umbilical cord contain…

(a) One vein and two arteries

(b) One artery and two veins

(c) One vein and one artery

(d) Two arteries and two veins

 

Ans: (a) One vein and two arteries

 


Q66. Correct sequence in mechanism of labour is…..

(a) Engagement-descent-flexion-internal rotation

(b) Engagement-flexion-crowning -restitution

(c) Engagement-descent -internal rotation-flexion

(d) Engagement-flexion-extension-crowning

 

Ans: (a) Engagement-descent-flexion-internal rotation

 


Q67. Characteristic of true labour pain is….

(a) Uterine contraction at regular interval

(b) Formation of bag of water

(c) Pain is not relived by enema and sedatives

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q68. Characteristic of false pain include…

(a) Dull in nature and in lower abdomen and groin

(b) No hardening of uterus

(c) Relieved by enema and sedatives

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q69. Identify correct statement among the following

(a) Cervix will gradually soften, shorten and become thinner is known as effacement

(b) In primigravida effacement precedes dilatation of the cervix

(c) In multipara both the dilation of cervix and effacement occur simultaneously

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q70. Internal rotation occurs in normal labour when fetus  is at occipito-lateral position?

(a) 1/8th of circle

(b) 2/8th circle

(c) 3/8th circle

(d) 4/8th circle

 

Ans: (b) 2/8th circle

 


 

1             3       4             6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply