Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-10

 


Q31. Morphine given to the mother during the process of delivery cause……in newborn

(a) Respiratory depression

(b) Hypoxic ischemia

(c) Intestinal obstruction

(d) Coagulopathy

 

Ans: (a) Respiratory depression

 


Q32. Teratogenic effect of un-prescribed drug affect the fetus most commonly in…..trimester

(a) 1st trimester

(b) 2nd trimester

(c) 3rd trimester

(d) Whole antenatal period

 

Ans: (a) 1st trimester

 


Q33. During the delivery, the perineal tear extends through the sphincter of the rectum but the rectal mucosa is intact. How would you classify this type of perineal tear? [Banaras HU 2015]

(a) First degree

(b) Second-degree

(c) Third-degree

(d) Fourth degree

 

Ans: (c) Third-degree

 


Q34. Compared to the use of the vacuum extractor, forceps delivery is associated with increased risk of:    [Banaras HU 2015]

(a) Minor facial injuries

(b) Cephalohematoma

(c) Retinal haemorrhage

(d) Intracranial haemorrhage

 

Ans: (a) Minor facial injuries

 


Q35. Which one of the following pairs regarding presentation and presenting part in women during labour is not correct?   [Banaras HU 2015]

(a) Cephalic presentation        : chin

(b) Face presentation              : Face

(c) Transverse presentation  : Shoulder

(d) Breach presentation         : Buttock

 

Ans: (a) Cephalic presentation        : chin

 


Q36.  The most important observation for a patient in labour in Pitocin augmentation is:  [JIMER 2012]

(a) Monitoring FHS

(b) Monitoring TPR

(c) Preparing for emergency CS

(d) Monitoring and recording the length of contraction

 

Ans: (d) Monitoring and recording the length of contraction

 


Q37. Station +1 during labour indicates that the presenting part is:  [JIMER 2012]

(a) On the perineum

(b) High in pelvis

(c) Slightly below the ischial spine

(d) Slightly above the ischial spine

 

Ans: (c) Slightly below the ischial spine

 


Q38. The onset of true labour pains till 3 cm dilation of cervix is called as

(a) Active phase of labour

(b) Latent phase of labour

(c) Prolonged phase of labour

(d) None of the above

 

Ans: (b) Latent phase of labour

 


Q39. Cervical ripening occurs due to which hormones?

(a) Progesterone

(b) Oestrogen

(c) Androgen

(d) Testosterone

 

Ans: (b) Oestrogen

 


Q40. In occipito posterior position the occiput is towards….

(a) Ischial spine

(b) Sacroiliac joint

(c) Ilipectineal eminence

(d) Pubic symphysis

 

Ans: (b) Sacroiliac joint

 


 

     2       3       4       5             7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply