Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-9

 


Q71. It is the visible movement of the head due to untwisting of the neck sustained during internal rotation is….

(a) Crowning

(b) External rotation

(c) Restitution

(d) Torsion of the neck

 

Ans: (c) Restitution

 


Q72. Piskacek’s sign is……

(a) Bluish coloration of the anterior vaginal mucosa

(b) Increased pulsation felt through the lateral fornices

(c) Cervix become soft as early as 6th week

(d) One half of the uterus is more firm than the other half

 

Ans: (d) One half of the uterus is more firm than the other half

 


Q73. Regular rhythmic contraction elicited during bimanual examination is known as…..

(a)  Hagar’s sign

(b) Palmer’s sign

(c) Chadwick’s sign

(d) Goodell’s sign

 

Ans: (b) Palmer’s sign

 


Q74. Which among the following food group is the most preferred food group by pregnant mothers?

(a) High fat and low protein

(b) High protein and low carbohydrate

(c) High protein and low fat

(d) High carbohydrate and high fat

 

Ans: (c) High protein and low fat

 


Q75. Goodell’s sign is…

(a) Bluish coloration of the anterior vaginal mucosa

(b) Increased pulsation felt through the lateral fornices

(c) Cervix become soft as early as 6th week

(d) One half of the uterus is more firm than the other half

 

Ans: (c) Cervix become soft as early as 6th week

 


Q76. Osiander sign is…..

(a) Bluish coloration of the anterior vaginal mucosa

(b) Increased pulsation felt through the lateral fornices

(c) Cervix become soft as early as 6th week

(d) One half of the uterus is more firm than the other half

 

Ans: (b) Increased pulsation felt through the lateral fornices

 


Q77. Jacquemier’s sign is also known as…..

(a) Osiander sign

(b) Chadwick’s sign

(c) Goodell’s sign

(d) Hegar’s sign

 

Ans: (b) Chadwick’s sign

 


Q78. Jacquemier’s sign is

(a) Bluish coloration of the anterior vaginal mucosa

(b) Increased pulsation felt through the lateral fornices

(c) Cervix become soft as early as 6th week

(d) One half of the uterus is more firm than the other half

 

Ans: (a) Bluish coloration of the anterior vaginal mucosa

 


Q79. The maximum amount of blood lost during delivery is …..ml   [RRB Feb 2012]

(a) 250 ml

(b) 100 ml

(c) 500 ml

(d) 300 ml

 

Ans: (c) 500 ml

 


Q80. The alternate term of normal labour is: [RRB Feb 2012]

(a) Procidentia

(b) Eutocia

(c) Dystocia

(d) None

 

Ans: (b) Eutocia

 


 

           3             5       6       7       8    

 


Back

Go to next section-10

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply