Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-9

 


Q11. Correct statement regarding the onset of labour is…..

(a) Uterine distension and cervical dilation

(b) Accelerated production of oestrogen

(c) Increased oxytocin and prostaglandin production

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q12. Following are basic elements involved in the uterine contractile systems except

(a) Enzyme adenosine triphosphates

(b) Actin

(c) Myosin

(d) Adenyl-cyclase

 

Ans: (d) Adenyl-cyclase

 


Q13. The reason for leg cramps in antenatal woman is

(a) Decrease in the serum calcium level

(b) Decrease in phosphorus level

(c) Retention of salt and fluid

(d) Increase in serum progesterone

 

Ans: (a) Decrease in the serum calcium level

 


Q14. Degree of uterine systole is measured in terms of…….

(a) Tonus

(b) Intensity

(c) Strength

(d) Number

 

Ans: (b) Intensity

 


Q15. Breast is the modification of which gland?

(a) Sebaceous gland

(b) Endocrine gland

(c) Bartholin’s gland

(d) Sweat gland

 

Ans: (d) Sweat gland

 


Q16. First trimester is

(a) First 12 weeks

(b) 13-28 weeks

(c) 29-40 weeks

(d) None of the above

 

Ans: (a) First 12 weeks

 


Q17. Second trimester is

(a) First 12 weeks

(b) 13-28 weeks

(c) 29-40 weeks

(d) None of the above

 

Ans: (b) 13-28 weeks

 


Q18. Third trimester is

(a) First 12 weeks

(b) 13-28 weeks

(c) 29-40 weeks

(d) None of the above

 

Ans: (c) 29-40 weeks

 


Q19. Left occipito posterior position means….

(a) Occiput is placed over the right sacroiliac joint

(b) Occiput is placed over the left sacroiliac joint

(c) Occiput is placed over the right ischial spine

(d) Occiput is placed over the left ischial spine

 

Ans: (b) Occiput is placed over the left sacroiliac joint

 


Q20. Communication between umbilical vein and inferior vena cava in fetal circulation is known as…..

(a) Foramen ovale

(b) Ductus arteriosus

(c) Ductus venosus

(d) Fossa ovalis

 

Ans: (c) Ductus venosus

 


 

     2       3       4       5       6       7          

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply