Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-1

 


Q71. Fertilization occur at

(a) ovary

(b) fallopian tube

(c) uterus

(d) cervix

 

Ans: (b) fallopian tube

 


Q72.  What is the fertilization lifespan or viability for oocyte?

(a) <12 hour

(b) 12-24 hour

(c) 24-48 hour

(d) 48-72 hour

 

Ans: (b) 12-24 hour

 


Q73. Endometrium of the pregnant uterus is known as

(a) decidua

(b) Trophoblast

(c) Amnion

(d) chorion

 

Ans: (a) decidua

 


Q74. Bleeding from or into the genital tract after the 28 weeks of pregnancy but before the birth of the baby is known as

(a) APH

(b) IPH

(c) IUD

(d) PPH

 

Ans: (a) APH

 


Q75. Identify the correct statement regarding implantation

(a) implantation occur anterior or posterior wall of the body near to fundus

(b)Implantation occurs on 6th day following fertilization which corresponding the to 20th day of regular menstrual cycle

(c) implantation occur through four stages apposition, adhesion, penetration and inversion

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q76. Labour is divided into how many stages?

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Ans: (c) 4

 


Q77.  Arrange the part of fallopian tube from middle to literal order
A Interstitial
B  Isthmus
C Ampulla
D Infundibulum

(a) A, B, C, D

(b) D, C, B, A

(c)  A,C, B, D

(d) B, D, A, C

 

Ans: (a) A, B, C, D

 


Q78. Gonadotropin releasing hormone (GnRH) stimulates the release of

(a) ACTH

(b) Growth hormone

(c) luteinizing hormone (LH)

(d) thyroid stimulating hormone (TSH)

 

Ans: (c) luteinizing hormone (LH)

 


Q79. A patient in the second stage of labour is given which of the following injections to improve uterine contractions?

(a) Oxytocin

(b) Methergine

(c) Phenergan

(d) Diazepam

Ans: (a) Oxytocin

 


Q80. Which of the following lead to greenish discoloration of the amniotic fluid?  (DSSB 2013)

(a) Lanugo

(b) Hydramnios

(c) Vernix

(d) Meconium

 

Ans: (d) Meconium

 


 

     2                   5       6       7       8    

 


 

Back

Go to next section-2

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply