Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-8

 


Q71. First of all fetal heart-sound can be assessed [AIIMS-2011]

(a) Between 2-3 weeks

(b) Between 8-10 weeks

(c)  Between 10-12 weeks

(d) Between 16-18 weeks

 

Ans: (b) Between 8-10 weeks

 


Q72. Additional amount of calorie that should be taken by a pregnant woman  [RUHS-Pre Msc. 2007]

(a) 300 kcal

(b) 500 kcal

(c) 1000 Kcal

(d) 100 Kcal

 

Ans: (a) 300 kcal

 


Q73. Calcium requirement during pregnancy is …….

(a) 1.5 gm/day

(b) 2.0 gm/day

(c) 2.5 gm /day

(d) 3.0 gm /day

 

Ans: (a) 1.5 gm/day

 


Q74. What is reason behind when a patient is advised to walk during her first stage of labour if the membranes are not ruptured?

(a) Promote the descent of fetal head

(b) Diversion to reduce pain

(c) Ensure fetoplacental blood flow

(d) Promote placental separation

 

Ans: (a) Promote the descent of fetal head

 


Q75. Previous history of lower segment caesarean section is a significant antenatal history as it can lead to

(a) Abortion

(b) Antepartum haemorrhage

(c) Incompetent cervix

(d) Uterine rupture

 

Ans: (d) Uterine rupture

 


Q76. Duration of latent phase in primi-gravida is about:

(a) 4 hours

(b) 6 hours

(c) 8 hours

(d) 10 hours

 

Ans: (c) 8 hours

 


Q77. Height of the uterus is midway between umbilicus and symphysis pubis is at….

(a) 16th week

(b) 26th week

(c) 28th week

(d) 30th week

 

Ans: (a) 16th week

 


Q78. Height of fundus is at the level of umbilicus at……

(a) 24th week

(b) 26th week

(c) 28th week

(d) 30th week

 

Ans: (a) 24th week

 


Q79. Height of fundus is midway between umbilicus and xiphisternum at…….

(a) 24th week

(b) 26th week

(c) 28th week

(d) 30th week

 

Ans: (d) 30th week

 


Q80. Changes occur to cervix during pregnancy is……

(a) Softening of cervix

(b) Hypertrophy and hyperplasia of elastic connective tissues

(c) Increased vascularity

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


 

           3       4       5                   8    

 


Back

Go to next section-9

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply