Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-8

 


Q61. VDRL blood test is a screening test for

(a) Anaemia

(b) Syphilis

(c) HIV

(d) Hepatitis B

 

Ans: (b) Syphilis

 


Q62. Which structure is responsible for secreting progesterone hormone during first six weeks of pregnancy?

(a) Corpus luteum

(b) Umbilical cord

(c) Placenta

(d) Decidua basalis Decidua basalis

 

Ans: (a) Corpus luteum

 


Q63. The structure that supplies nutrition to the growing ovum before placenta takes the function is

(a) Corpus luteum

(b) Decidua

(c) Myometrium

(d) Corpus callosum

 

Ans: (a) Corpus luteum

 


Q64. MTP methods adopted in first trimester of pregnancy include…..

(a) Mifepristone and misoprostol

(b) manual vacuum aspiration

(c) Dilatation and evacuation

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q65. Which of the following fetal defect can be detected by alpha-fetoprotein test?

(a) Fetal distress

(b) Sickle cell anaemia

(c) Down syndrome

(d) IUGR

 

Ans: (c) Down syndrome

 


Q66. Maternal ketosis is due to deficit intake of……

(a) Protein

(b) Carbohydrate

(c) Fat

(d) Salt

 

Ans: (b) Carbohydrate

 


Q67. False pregnancy is………

(a) Striae gravidarum

(b) Pseudocyesis

(c) Linea nigra

(d) Striae albicans

 

Ans: (b) Pseudocyesis

 


Q68. Structure acts as power house of hormone production during pregnancy?

(a) Hypothalamus

(b) Umbilical cord

(c) Pituitary

(d) Placenta

 

Ans: (d) Placenta

 


Q69. Which of the following structure is necessary for maintenance of pregnancy before placental development?

(a) Hypothalamus

(b) Umbilical cord

(c) Pituitary

(d) Corpus luteum

 

Ans: (d) Corpus luteum

 


Q70. Correct regarding hCG hormone is

(a) Maintenance of corpus luteum till 6 weeks of pregnancy

(b) Syncytiotrophoblast  of the placenta secrete this hormone

(c) 60-70 days of pregnancy hCG reaches maximum level in the blood

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


 

     2             4             6       7          

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply