Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-8

 


Q41. TORCH indicate…..

(a) Toxoplasma, rubella, candida and herpes simplex

(b) Toxoplasma, rubella, cytomegalovirus and herpes simplex

(c) Tetanus, rubella, cytomegalovirus and herpes simplex

(d) Tetanus, rabies, CMV, and herpes simplex

 

Ans: (b) Toxoplasma, rubella, cytomegalovirus and herpes simplex

 


Q42. Tingling, numbness and pain in the thumb and fingers of a pregnant women suggestive of which condition?

(a) Osteoporosis

(b) Rheumatoid arthritis

(c) Carpal tunnel syndrome

(d) Calcium deficiency

 

Ans: (c) Carpal tunnel syndrome

 


Q43. Identify the changes occur to the uterus during pregnant state

(a) Hypertrophy and hyperplasia of blood vessels

(b) Stretching of muscle fibers

(c) Hypertrophy of lymphatic system

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q44. Duration of latent phase in multipara is about:

(a) 4 hours

(b) 6 hours

(c) 8 hours

(d) 10 hours

 

Ans: (a) 4 hours

 


Q45. Partograph was first devised by [RPSC NG-II,2007]

(a) Dr RH Philpott

(b) Dr AL Mudaliar

(c) Dr Willian show

(d) Dr Shirodkar

 

Ans: (a) Dr RH Philpott

 


Q46. Contraction stress test (CST) is also known as….

(a) Oxytocin challenge test

(b) Stress test

(c) Both A and B

(d) None of the above

 

Ans: (a) Oxytocin challenge test

 


Q47. Pallor, bradycardia, sweating, nausea, hypotension and dizziness occurs when a pregnant woman lies on her back is known as……

(a) Malignant hypothermia

(b) Orthostatic hypotension

(c) Respiratory distress syndrome

(d) Supine hypotensive syndrome

 

Ans: (d) Supine hypotensive syndrome

 


Q48. Ketoacidosis occur due to the deficient intake of…….

(a) Carbohydrate

(b) Protein

(c) Fat

(d) Minerals

 

Ans: (a) Carbohydrate

 


Q49. Folic acid deficiency during the pregnancy will leads to …..

(a) Exstrophy bladder

(b) Oesophageal atresia

(c) Spina bifida

(d) Congenital diaphragmatic hernia

 

Ans: (c) Spina bifida

 


Q50. Identify correct statement regarding amniotic fluid

(a) Maintains optimum temperature of the fetus

(b) Contains fetal urine, fetal lanugo and epithelial cells

(c) Provides cushion against injury to the fetus

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


 

     2       3       4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply