Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-8

 


Q31. Mechanism behind physiological anemia in pregnancy is …..

(a) Increased blood volume

(b) Increased blood lass during delivery

(c) Decreased erythropoiesis

(d) Increased hemolysis

 

Ans: (a) Increased blood volume

 


Q32. Which of the following conditions is most likely to cause dysnea on exertion in a pregnancy women?

(a) Abruptio placenta

(b) Placenta previa

(c) Eclampsia

(d) Polyhydramnios

 

Ans: (d) Polyhydramnios

 


Q33. Which of the following condition may lead to hypoglycaemia in pregnancy women with diabetes?

(a) Wait gain

(b) Hyperemesis

(c) Albuminuria

(d) All of the above

 

Ans: (b) Hyperemesis

 


Q34. Fetal movement can be felt by the mother

(a) During the first trimester of pregnancy

(b) At 16-20 weeks of gestation

(c) Around 2 weeks before due date

(d) By the end of 30 weeks

 

Ans: (b) At 16-20 weeks of gestation

 


Q35. During which week of pregnancy for the first time breast milk can be squeezed?

(a) 6th week

(b) 12th week

(c) 18th week

(d) 24th week

 

Ans: (b) 12th week

 


Q36. What can be the cause of low estradiol level during pregnancy?

(a) Trisomy 18

(b) Down syndrome

(c) Neural tube defect

(d) All

 

Ans: (d) All

 


Q37. First tetanus toxoid (TT) immunization should be administered to the antenatal mother at ……of pregnancy

(a) 12th week

(b) 16th week

(c) 20th week

(d) 24th week

 

Ans: (b) 16th week

 


Q38. Which of the following hemoglobin value denotes anaemia in a pregnancy women?

(a) Hb 9%

(b) Hb 10%

(c) Hb 11%

(d) Hb 12%

 

Ans: (a) Hb 9%

 


Q39. The normal rate of dilation of cervix in a normal labour of primigravida women is

(a) 0.5-0.9 cm per hour

(b) 1.0-1.2 cm per hour

(c) 1.2-1.5 cm per hour

(d) 1.5-2.0 cm per hour

 

Ans: (b) 1.0-1.2 cm per hour

 


Q40. First fetal movement felt by mother is….

(a) Quickening

(b) Hardening

(c) FHS

(d) Braxton Hicks contractions

 

Ans: (a) Quickening

 


 

1             3       4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply