Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-5

 


Q31. Structures that support the uterus include

(a) Round ligament

(b) Broad ligament

(c) Cervicovaginal junction

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q32. The amount of semen usually injected in artificial insemination is

(a) 0.1 ml

(b) 0.2 ml

(c) 0.3 ml

(d) 0.4 ml

 

Ans: (c) 0.3 ml

 


Q33. In in-vitro fertilization fertilized ovum transferred into the uterine cavity at

(a) 1-2 cell stage

(b) 2-4 cell stage

(c) 4-8 cell stage

(d) 16-24 cell stage

 

Ans: (c) 4-8 cell stage

 


Q34. Fertilization means

(a) Fusion of gametes and the spermatozoa

(b) Fusion of sperm and spermatozoa

(c) Fusion of spermatozoa with mature ovum

(d) None of the above

 

Ans: (c) Fusion of spermatozoa with mature ovum

 


Q35. Implantation of fertilized egg ideally occur during the …….phase of menstrual cycle

(a) luteal phase

(b) Menstrual phase

(c) Proliferative phase

(d) Secretory phase

 

Ans: (d) Secretory phase

 


Q36. The process of maturation of the female egg is termed as

(a) Spermatogenesis

(b) Oogenesis

(c) Archiogenesis

(d) Ovogenesis

 

Ans: (b) Oogenesis

 


Q37. Which of the following is not advised for a pregnant women with a complaint of varicose veins?

(a) Wear support stockings

(b) Stand for long periods

(c) Exercise the calf muscles

(d) Elevate legs when sitting

 

Ans: (b) Stand for long periods

 


Q38. Functions of the amniotic fluid includes all of the following except

(a) Protection of the fetus from injury

(b) Protection of the fetus from infection

(c) Temperature maintenance

(d) Providing oxygenation to fetus

 

Ans: (d) Providing oxygenation to fetus

 


Q39. Implantation of zygote is facilitated by

(a) Trophoblast

(b) Medulla

(c) Cortex

(d) blastocysts

 

Ans: (a) Trophoblast

 


Q40. A condition in which prolonged or excessive uterine bleeding occurs irregularly and more frequent than normal is known as

(a) Menorrhagia

(b) Metrorrhagia

(c) Menometrorrhagia

(d) Epimenorroea

 

Ans: (c) Menometrorrhagia

 

 


 

     2       3       4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply