Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-5

 


Q21. Intrauterine insemination is a treatment of choice for

(a) Cervical stenosis

(b) Hypospadias

(c) Asthenospermia

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q22. Oocyte is viable for a period of

(a) 12-24 hrs

(b) 24-48 hrs

(c) 48-72 hrs

(d) Up to 5 days

 

Ans: (a) 12-24 hrs

 


Q23. Spermatozoa is viable for a period of

(a) 12-24 hrs

(b) 24-48 hrs

(c) 48-72 hrs

(d) Up to 5 days

 

Ans: (c) 48-72 hrs

 


Q24. Hormonal influence of menstrual cycle include

(a)  Ovarian hormones

(b) Pituitary hormones

(c) Hypothalamic releasing hormones

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q25. In urine pregnancy test hormone played is

(a) Progesterone

(b) Estrogen

(c) HCG

(d) Oxytocin

 

Ans: (c) HCG

 


Q26. Ovulatory function is stimulated by…….gland

(a) Parathyroid

(b) Pineal gland

(c) Pituitary gland

(d) Adrenal gland

 

Ans: (c) Pituitary gland

 


Q27. Location of graafian follicle is

(a) Uterus

(b) Fallopian tubes

(c) Ovaries

(d) Cervix

 

Ans: (c) Ovaries

 


Q28. Chancroid (a venereal infection causing ulceration of the lymph nodes in the groin) is caused by

(a) Chlamydia trachomatis

(b) Treponema pallidum

(c) Neisseria gonorrhoea

(d) Haemophilus ducreyi

 

Ans: (d) Haemophilus ducreyi

 


Q29.Primary dysmenorrhea cause is

(a) Narrowing of the cervical canal

(b) uterine hypoplasia and contraction

(c) Increased vasopressin release

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q30. Risk of the damage of fetus by maternal rubella is highest if mother get infected in

(a) 6 to 12 weeks of pregnancy

(b) 16 to 22 weeks of pregnancy

(c) 22 to 28 weeks of pregnancy

(d) 30 to 36 weeks of pregnancy

 

Ans: (a) 6 to 12 weeks of pregnancy

 

 


 

     2       3                   6             8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply