Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-5

 


Q11. Vaginal pH during pregnancy is

(a) Acidic

(b) Basic

(c) Neutral

(d) Fluctuating

 

Ans: (a) Acidic

 


Q12. Inspection of the uterine cavity by endoscopy with access through the cervix is known as

(a) Hysteroscopy

(b) Salpingoscopy

(c) Salpingogram

(d) Hysterosalpingography

 

Ans: (a) Hysteroscopy

 


Q13. Identify the correct statement among the following

(a) At birth the uterine body and the cervix ratio is about 1:2

(b) At menarche the uterine body and the cervix ratio is about 1:1

(c) After menarche the uterine body and cervix ratio is about 2:1

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q14. Delayed menopause is

(a) Menopause fails to occur beyond 45 years of age

(b) Menopause fails to occur beyond 50 years of age

(c) Menopause fails to occur beyond 55 years of age

(d) Menopause fails to occur beyond 60 years of age

 

Ans: (c) Menopause fails to occur beyond 55 years of age

 


Q15. Implantation occurs on

(a) 6th day after fertilization

(b) 20th day of regular menstrual cycle

(c) Both A and B

(d) none of the above

 

Ans: (c) Both A and B

 


Q16. Puberty onset in girls start with

(a) Menarche

(b) Growth spurt

(c) Menopause

(d) Thelarche and growth of pubic hair

 

Ans: (d) Thelarche and growth of pubic hair

 


Q17. The process of maturation of sperm is referred as

(a) spermatogenesis

(b) Oogenesis

(c) Orthogenesis

(d) Ovogenesis

 

Ans: (a) spermatogenesis

 


Q18. A fertilization of ovum, the initial mitotic division of the zygote results in the formation of

(a) Morula

(b) Blastomeres

(c) Oocytes

(d) blastocysts

 

Ans: (b) Blastomeres

 


Q19. Capacitation of sperm means

(a) they become motile

(b) Able to fertilize secondary oocyte

(c) They can penetrate the cervical mucosa

(d) All of the above

 

Ans: (b) Able to fertilize secondary oocyte

 


Q20. Time duration for maturation of spermatogonia to mature spermatozoa

(a) 14 days

(b) 28 days

(c) 61 days

(d) 280 days

 

Ans: (c) 61 days

 


 

1       2                   5             7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply