Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-4

 


Q71. The physiochemical changes that occur in the sperm to make it capable of fertilizing the ovum is known as

(a) Spermatogenesis

(b) Degeneration

(c) Capacitation

(d) Oogenesis

 

Ans: (c) Capacitation

 


Q72. The purpose of speculum examination is to

(a) Diagnose infections

(b) Diagnose premature leaking liquor

(c) Study the cervical lesions

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q73. Average age of menarche is

(a) 10 years

(b) 13 years

(c) 16 years

(d) 19 years

 

Ans: (b) 13 years

 


Q74. Hormone responsible for thelarche is

(a) Oestrogen

(b) Progesterone

(c) Oxytocin

(d) Androgens

 

Ans: (a) Oestrogen

 


Q75. The period of gestation, when development of placenta is completed is

(a) 3 weeks

(b) 12 weeks

(c) 16 weeks

(d) 20 weeks

 

Ans: (b) 12 weeks

 


Q76. Sex of the chid is determined by the pattern of sex chromosome supplied by

(a) Spermatozoon

(b) Oocyte

(c) Morula

(d) Blastocyst

 

Ans: (a) Spermatozoon

 


Q77. Largest cell in the human body is

(a) myelin cell

(b) Glial cell

(c) osteocyte

(d) Ovum

 

Ans: (d) Ovum

 


Q78. Chances of occurrence of osteoporosis will decline in obese patient after puberty, becouse

(a) Fall in FSH level

(b) Fall in LH level

(c) Conversion of more androgens into estrogen

(d) Due to ore calcium

 

Ans: (c) Conversion of more androgens into estrogen

 


Q79. Identify the changes occur in female genitalia after menopause

(a) Uterus becomes smaller

(b) The vagina become narrower and dry

(c) ovaries become small in size

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q80. The normal vaginal pH during child bearing period is

(a) 4.5

(b) 5.7

(c) 6.8

(d) 7

 

Ans: (a) 4.5

 

 


 

1             3       4             6       7       8    

 


Back

Go to next section-5

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply