Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-4

 


Q31. Site of fertilization in female reproductive system is     (RRB Feb 2012)

(a) Ovary

(b) Cervix

(c) uterus

(d) Fallopian tube

 

Ans: (d) Fallopian tube

 


Q32. Morbidly adherent placenta is called as       (Staff Nurse G II 2014)

(a) Battledore placenta

(b) Placenta accreta

(c) Placenta succenturiata

(d) Placenta circumvallate

 

Ans: (b) Placenta accreta

 


Q33. Hormone responsible for hyperemesis gravidarum is    (Staff Nurse G II 2014)

(a) Human chorionic gonadotropin

(b) human placental lactogen

(c) Progesterone

(d) Relaxin

 

Ans: (a) Human chorionic gonadotropin

 


Q34. The milk secreted, 2 weeks after delivery of the baby is known as

(a) colostrum

(b) Mature milk

(c) transitional milk

(d) Fore milk

 

Ans: (c) transitional milk

 


Q35. Number of chromosomes in secondary oocyte/ secondary spermatocyte contains?

(a) 46

(b) 44

(c) 23

(d) 22

 

Ans: (c) 23

 


Q36. How many number of chromosomes a primary oocyte/ primary spermatocyte contains?

(a) 46

(b) 44

(c) 23

(d) 22

 

Ans: (a) 46

 


Q37. Correct order of oogenesis is

(a) Oogonia-primary oocyte-secondary oocyte-ovulation

(b) Primary oocyte-secondary oocyte-oogonia-ovulation

(c) Ovulation-primary oocyte-secondary oocyte-oogonia

(d) Oogonia-ovulation-primary oocyte-secondary oocyte

 

Ans: (a) Oogonia-primary oocyte-secondary oocyte-ovulation

 


Q38. Delayed puberty is

(a) The absence of testicular development by age 14 years in male

(b) The absence of breast development by the age 13 years in female

(c) Primary amenorrhea with normal breast development by the age of 15 in female

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q39. Hormonal change occur in menopause is

(a) Fall in serum oestradiol level

(b) Increase in FSH level

(c) Increase in LH level

(d) Fall in testosterone

 

Ans: (b) Increase in FSH level

 


Q40. Time required to reach in two cell stage after fertilization is

(a) 10 hours

(b) 20 hours

(c) 30 hours

(d) 40 hours

 

Ans: (c) 30 hours

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply