Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-3

 


Q71. Blood of choice for exchange transfusion in newborn is

(a) RH negative blood of same group of baby

(b) O negative

(c) both a and b

(d) same blood group of that newborn

 

Ans: (c) both a and b

 


Q72 . Which among the following condition is seen often in patient with gonorrhea?

(a)Trachoma

(b) Chlamydia

(c) Herpes

(d) syphilis

 

Ans: (b) Chlamydia

 


Q73. The single umbilical artery is most common in

(a) oligohydramnios

(b) placenta previa

(c) twins

(d) all of these

 

Ans: (c) twins

 


Q74. Which of the following stages of labour would the nurse assess “Crowning”?

(a) first stage

(b) Second stage

(c) third stage

(d) Fourth Stage

 

 

Ans: (b) Second stage

 


Q75. As per WHO anaemia in pregnancy will diagnose if the haemoglobin level

(a) 10 gm/dl or less 

(b) 11 gm/dl or less 

(c) 12 gm/dl or less 

(d) 13 gm/dl or less 

 

Ans: (a) 10 gm/dl or less

 


Q76. As per WHO breastfeeding need to initiate with in……… minute after delivery

(a) 20 minutes 

(b) 30 minutes

(c) 45 minutes

(d) 60 minutes

 

Ans: (b) 30 minutes

 


Q77. Complication of tocolytic agent is

(a) uterine rupture

(b) hyperstimulation of uterus

(c) increased peristaltic movement

(d) pulmonary edema

 

Ans: (d) pulmonary edema

 


Q78. Hazard associate with gestational diabetes is

(a) polyhydramnios 

(b) macrosomia

(c) birth trauma

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 


Q79. Find out the absolute indication for elective cesarean section?

(a) Uncorrectable abnormal lie

(b) placenta previa

(c) previous vertical cesarean section

(d) all of above

 

Ans: (d) all of above

 


Q80. Which drug is of choice for the management of menorrhagia?

(a) Tranexamic acid 

(b) Prostaglandin 

(c) Iron sucrose injection

(d) oral contraceptive pills

 

Ans: (d) oral contraceptive pills

 


 

           3             5       6       7       8    

 


Back

Go to next section-4

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply