Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-1

 


Q11. The amount of elemental iron in one iron tablet for mother is     [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) 60 mg

(b) 60 g

(c) 50 g

(d) 50 mg

 

Ans: (a) 60 mg

 


Q12. Which of the following is a drug of choice for a pregnant mother with chronic hypertension?       [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) methyldopa

(b) Atenolol

(c) diazepam

(d) Magnesium Sulphate

 

Ans: (a) methyldopa

 


Q13. The perception of active fetal movement it felt by the mother during pregnancy is known as       [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) ballottement 

(b) Engagement

(c) quickening

(d) lightning

 

Ans: (c) quickening

 


Q14. Which of the following is a feature of false labour pain?   [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) Not associated with the hardening of the uterus

(b) frequency e of contraction increases

(c) associated with show

(d) progressive dilation of uterus

 

Ans: (a) Not associated with the hardening of the uterus

 


Q15. The following are the causes of separation of a normal is situated placenta, except   [AIIMS Raipur Grade-II 2017]    

(a) sudden uterine decompression

(b) defective decidua

(c) supine hypotension syndrome

(d) thrombophilias

 

Ans: (b) defective decidua

 


Q16. Which among the following can be seen in a partial mole?   [AIIMS Raipur Grade-II 2017]    

(a) triploidy 

(b) haploidy

(c) polyploidy

(d) diploidy

 

Ans: (a) triploidy

 


Q17. The type of pelvis in which the features of heart shaped brim, narrow fore pelvis and sciatic notch  with prominent ischial spines and suprapubic angle<90 degree [AIIMS Raipur Grade-II 2017]    

(a) Gynecoid pelvis

(b) Android pelvis

(c) anthropoid pelvis

(d) platypelloid pelvis

 

Ans: (b) Android pelvis

 


Q18. In the fetal Skull, the brim is found  [AIIMS Raipur Grade-II 2017]    

(a) At the junction of the sagittal, coronal and frontal sutures

(b) at the junction of the the Lambdoidal and sagittal suture

(c) Between the two halves of the frontal bone

(d) between the frontal bones and parietal bones

 

Ans: (a) At the junction of the sagittal, coronal and frontal sutures
 

 


Q19. The maternal observation following postpartum hemorrhage are    [AIIMS Raipur Grade-II 2017]    
A  Estimate the total volume of blood lost
B  record pulse and temperature every 15 minute
C  monitor the central venous pressure
D  administer IV fluids without interruption to combat the fluid loss

(a) A, B, C 

(b) B, C, D

(c) A,C, D

(d) A, B, C, D

 

Ans: (a) A, B, C

 


Q20. A hormone that prevents menstruation and maintenance pregnancy by sustaining the function of the Corpus luteum   [AIIMS Raipur Grade-II 2017]    

(a) Follicle stimulating hormone

(b) luteinizing hormone

(c) gonadotropin releasing hormone

(d) human chorionic gonadotropin hormone

 

Ans: (d) human chorionic gonadotropin hormone

 


 

     2       3       4       5                   8    

 


Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply