Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-2

 


Q71. Hormone responsible for morning sickness is

(a) hCG

(b) Oxytocin

(c) Prolactin

(d) Relaxin

 

Ans: (a) hCG

 


Q72. Drug used to improve the milk production is

(a) Metoclopramide

(b) sulpuride

(c) Both A and B

(d) Dopamine

 

Ans: (c) Both A and B

 


Q73. Identify the natural method of contraception among the following

(a) Rhythm method

(b) coitus interrupts

(c) breast feeding

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q74. Most appropriate method for abortion in the first trimester of pregnancy is

(a) Mifepristone and Misoprostol

(b) Prostaglandin

(c) Intrauterine instillation of hypertonic saline

(d) Vacuum aspiration

 

Ans: (a) Mifepristone and Misoprostol

 


Q75. The sagittal sutures lies between

(a) Occipital bone and two parietal bones

(b) parietal and frontal bone

(c) Two frontal bones

(d) Two parietal bones

 

Ans: (d) Two parietal bones

 


Q76. Which among the following is the appropriate measure for reducing the breast tenderness in the first trimester of pregnancy?

(a) Wash breast with warm water and keep it dry

(b) Wear tight clothes to support the breast

(c) Expose the breast to air 2 hourly

(d) Wash with soap and water 4 hourly

 

Ans: (a) Wash breast with warm water and keep it dry

 


Q77. Fundal grip helps to find out

(a) To know the fetal part at the fundus

(b) To assess the degree of flexion or attitude

(c) To have an idea what the fetal presenting part is

(d) To know if engagement occurred or not

 

Ans: (a) To know the fetal part at the fundus

 


Q78. What is velamentous placenta?

(a) Fibrous ring present at the margin of placenta

(b) Placenta is thin and large

(c) Cord is attached to the membranes

(d) Cord is attached to the margin of the placenta

 

Ans: (c) Cord is attached to the membranes

 


Q79. One or more lobes of the placenta placed at varying distance from the main placental region is known as

(a) Placenta succenturiata

(b) placenta extrachorialis

(c) Placenta membranecae

(d) Battledore placenta

 

Ans: (a) Placenta succenturiate

 


Q80. Vulva is composed of

(a) Vagina, uterus, cervix and labia majora

(b) Clitoris, vestibule and fourchette

(c) Labia majora, labia minora and clitoris

(d) Cervix, uterus and overy

 

Ans: (b) Clitoris, vestibule and fourchette

 

 


 

1             3       4       5                   8    

 


 

Back

Go to next section-3

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply