Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-2

 


Q61. Indication for termination under MTP act is

(a) To save the life of mother

(b) social indication

(c) eugenic

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 


Q62. When the foetus is dead and retained inside it the uterus for a variable period is called as

(a) missed miscarriage

(b) incomplete miscarriage

(c) complete miscarriage

(d) inevitable miscarriage

 

Ans: (a) missed miscarriage

 


Q63. In which year for the first time MTP Act legalized in India?

(a) 1970

(b) 1971

(c) 1972

(d) 1975

 

Ans: (b) 1971

 


Q64. Delayed cord clamping is contraindicated in

(a) baby born to anemic mother

(b) baby with birth weight more than 3 kg

(c) RH incompatibility

(d) preterm baby

 

Ans: (c) RH incompatibility

 


Q65. Which bone is the part of pelvis?

(a) Innominate bone

(b) Sacrum m

(c) coccyx

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 


Q66. Duration of puerperium is

(a)  3 week 

(b) 4 week

(c) 5 week

(d) 6 week

 

Ans: (d) 6 week

 


Q67. Let down reflex is also known as

(a) Milk secreting reflex

(b) Milk ejection reflex

(c) Rooting reflex 

(d) Sucking reflex 

 

Ans: (b) Milk ejection reflex

 


Q68. Cerclage operation is the surgical management of choice for

(a) Cancer cervix

(b) Cervical incompetence

(c) Fibroid uterus

(d) Hydatiform mole

 

Ans: (b) Cervical incompetence

 


Q69. Major galacokinetic hormone is

(a) Oxytocin

(b) Prolactin

(c) Estrogen

(d) Progesterone

 

Ans: (a) Oxytocin

 


Q70. Lochia secreted following delivery in 1-4 days is known as

(a) Lochia rubra

(b) Lochia serosa

(c) Lochia alba

(d) Leucorrhoea

 

Ans: (a) Lochia rubra

 

 


 

1                   4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply