Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-2

 


Q51. Fifth formula is used for assessing             

(a) Uterine contraction

(b) Progressive descend of the head 

(c) Fetal well being

(d) Labor pain

 

Ans: (b) Progressive descend of the head

 


Q52. Which of the following lochial findings is expected during the first 24 hours post delivery?

(a) Absence of lochia

(b) A greenish discharge with foul order

(c) bright red colour

(d) large clots with lochia 

 

Ans: (c) bright red colour

 


Q53. A primary gravida client at 25 weeks gestation visits the clinic and tells the nurse that her lower back aches when she arrives home from work. the nurse should suggest that the client perform

(a) Leg lifting

(b) tailor sitting

(c) sidelying

(d) Squatting exercises

 

Ans: (b) tailor sitting

 


Q54. When the membrane rupture before the onset of labour is called as

(a) early rupture

(b) premature rupture

(c) adequate rupture

(d) Artificial rupture

 

Ans: (b) premature rupture

 


Q55. All among indicate transition from first stage to second stage, except

(a) increase intensity of uterine contraction

(b) Urge to defecate with Descent of the resting part

(c) Complete dilation of cervix

(d) relaxation in mother II

 

Ans: (d) relaxation in mother II

 


Q57. Lochia is

(a) Change in vital sign after delivery

(b) vaginal discharge after giving birth

(c) going back of the body to pre pregnant state

(d) decrease in pigmentation

 

Ans: (b) vaginal discharge after giving birth

 


Q58.  A nurse is caring for a 16 year old pregnant client. The client is taking an iron supplement. What should this client drink to increase the absorption of iron?

(a) A cup of hot coffee

(b) A glass of milk

(c) A glass of orange juice

(d) antacid solution

 

Ans: (c) A glass of orange juice

 


Q59. A client is scheduled for amniocentesis. When preparing her for the procedure, nurse should do which of the following?

(a) Ask her to void

(b) instruct her to drink 1 litre of fluid

(c) place her on her left side

(d) prepare her for IUI anaesthesia

 

Ans: (a) Ask her to void

 


Q60. Which of the following drug is administered when a Postpartum client, who is receiving heparin for thrombophlebitis, develops complications related to heparin therapy?

(a) Vitamin K

(b) calcium gluconate

(c) protamine sulfate

(d) aspirin 

 

 

Ans: (c) protamine sulfate

 


 

1       2             4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply