Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-2

 


Q41. Appropriate time for chorionic villus sampling is

(a) 10-12 week

(b) 14-16 week

(c) 18-20 week

(d) 20-22 week

 

Ans: (a) 10-12 week

 


Q42. Identify correct statement regarding non-stress test (NST)

(a) Continuous monitoring of fetal heart rate along with fetal movement(cardiotocography)

(b) It will asses the relationship between fetal movement and heart rate

(c) FHR acceleration along with fetal movement is expected

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q43. Criteria for normal labor

(a) Spontaneous onset

(b) Vertex presentation

(c) Without undue prolongation

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q44.  A client is in active labor with twins and the cervix is 5 cm dilated. The nurse observes that contractions occurring every 7 to 8 minutes in a 30 minute period.The most appropriate action by the nurse would be to

(a) administer oxygen at 4 liters by mask

(b) Note the fetal heart rate patterns

(c) Notify the physician immediately

(d) Instruct the client to relax during the contractions

 

Ans: (c) Notify the physician immediately

 


Q45. Which sign is considered as welcome sign in pregnancy?

(a) Lightening

(b) show

(c) Onset of labor pain

(d) Quickening

 

Ans: (a) Lightening

 


Q46. All are the characteristic of true labor pain except

(a) intensity and duration of contraction increases progressively

(b) Associated with show

(c) progressive effacement and dilation of cervix

(d) Pain is felt more in the front of abdomen and radiating thighs

 

Ans: (d) Pain is felt more in the front of abdomen and radiating thighs

 


Q47. Pacemaker of uterine contraction is

(a) Tubal ostia

(b) SA node

(c) AV node

(d) Purkinje fibers

 

Ans: (a) Tubal ostia

 


Q48. Normal range of fetal heart rate is

(a) 80-100

(b) 110-150

(c) 120-170

(d) >150

 

Ans: (b) 110-150

 


Q49. Station of the head is expressed in relation to

(a) Ischial spine

(b) Pelvic brim

(c) Cervix

(d) Pelvic inlet

 

Ans: (a) Ischial spine

 


Q50. All among the following are principal movements occur during labor except

(a) Engagement

(b) Retraction

(c) Crowning

(d) Restitution

 

Ans: (b) Retraction

 


 

1       2       3       4       5             7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply