Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-2

 


Q21. In fetal circulation deoxygenated blood is present in 

(a) Umbilical artery

(b) Umbilical vein 

(c) Pulmonary artery 

(d) All the above

 

Ans: (a) Umbilical artery

 


Q22. Gonadotropin releasing hormone (GnRH) stimulates the release of 

(a) Follicle stimulating hormone 

(b) Luteinizing hormone (LH)

(c) Growth hormone 

(d) Both A and B

 

Ans: (d) Both A and B

 


Q23. Identify correct statement regarding anterior fontanele

(a) formed y joining four sutures in the midline

(b) shape is like a diamond

(c) ossified by 18 months of age

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q24. Identify the correct statement regarding posterior fontanele

(a) it is formed by three sutures

(b) Triangular in shape

(c) It generally closes in 6-8 weeks from birth

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q25. Formation of swelling due to stagnation of fluid in the layers of scalps beneath the girdle of contact is

(a) Moulding

(b) Caput succedaneum

(c) Haemangioma

(d) Hematoma

 

Ans: (b) Caput succedaneum

 


Q26. Most reliable indicator of true labor is

(a) Effacement and dilatation of cervix

(b) Painful uterine contraction

(c) Supra pubic discomfort at regular interval

(d) All of the above

 

Ans: (a) Effacement and dilatation of cervix

 


Q27. Which of the following positions should the nurse place the client when the epidural regional block is administered?  (DSSSB  2002)

(a) Lithotomy

(b) Supine

(c) Prone

(d) Lateral

 

Ans: (d) Lateral

 


Q28. True pelvis can be divided as

(a) Inlet

(b) Cavity

(c) Outlet

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q29. Gravida indicate

(a) Pregnancy state both present and past

(b) State of previous pregnancy beyond the period of viability

(c) Denote the number of babies have

(d) All the above

 

Ans: (a) Pregnancy state both present and past

 


Q30. Rama is pregnant for the first time and at 12 wk POG< her USG is suggestive of twin pregnancy. Her gravida is

(a) Gravida 0

(b) Gravida 1

(c) Gravida 2

(d) Gravida 1+1

 

Ans: (b) Gravida 1

 


 

1             3                               8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply