Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-13

 


Q61. Oxygenated blood from placenta goes to fetal heart via

(a) Ductus arteriosus

(b) Ductus venosus

(c) Foramen ovale

(d) Umbilical artery

 

Ans: (b) Ductus venosus

 


Q62. Disadvantageous and side effect of prostaglandin include….

(a) It is costly

(b) Tachysystole

(c) Risk for uterine rupture in case with scar

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q63. The composition of Mala-N used for spacing pregnancy is

(a) Norgestrel

(b) Ethinyl estradiol

(c) Desogestrel

(d) Gestodene

 

Ans: (b) Ethinyl estradiol

 


Q64. The best and safest drug for controlling bleeding in dysfunctional uterine bleeding is

(a) Estrogen

(b) Tranexamic acid

(c) Comnined pills

(d) progesterone

 

Ans: (b) Tranexamic acid

 


Q65. Which of the following is NOT a side effect of Methergine?

(a) Severe headache

(b) Decreased Blood pressure

(c) Difficulty in breathing

(d) Interference with lactation

 

Ans: (b) Decreased Blood pressure

 


Q66. Which sentence is true regarding ergot derivatives?

(a) They act directly on myometrium

(b) It has to be use late in the second stage either after the delivery of anterior shoulder or after the delivery of baby

(c) It has a vasoconstrictive action

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q67. Intake of chloramphenicol during pregnancy will leads to

(a) Grey baby syndrome

(b) Auditory damage

(c) Adrenal suppression

(d) Kernicterus in newborn

 

Ans: (a) Grey baby syndrome

 


Q68. Ergometrine is contraindicated in…

(a) Diabetes mellitus

(b) postpartum haemorrhage

(c) Heart disease

(d) Polyhydramnios

 

Ans: (c) Heart disease

 


Q69. The drug of choice in eclampsia is….

(a) Diazepam

(b) Phenergan

(c) MgSO4

(d) Phenobarbitone

 

Ans: (c) MgSO4

 


Q70. The fetus is most likely to be damaged during pregnancy when there is ingestion of drugs during….

(a) First trimester

(b) Second trimester

(c) Third trimester

(d) None of the above

 

Ans: (a) First trimester

 


 

1       2       3             5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply