Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-13

 


Q21. A primigravida woman is receiving IV Magne4sium sulfate. Which of the following assessment is the priority in this case?

(a) Uterine for glucose

(b) Urine for protein

(c) Calf tenderness

(d) Deep tendon reflexes

 

Ans: (d) Deep tendon reflexes

 


Q22. The most appropriate position to place the patient if cord prolapse occurs and the fetus is visible

(a) Left lateral position

(b) Knee chest position

(c) Elevated Sims position

(d) Lithotomy position

 

Ans: (b) Knee chest position

 


Q23. The labour is said to be prolonged when the combined duration of the first and second stage is more than

(a) 6 hrs

(b) 12 hrs

(c) 14 hrs

(d) 18 hrs

 

Ans: (d) 18 hrs

 


Q24. Renal change occurred during preeclampsia and eclampsia include….

(a) Decreased GFR

(b) Decreased renal plasma flow

(c) Increased serum uric acid

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q25. Cardiovascular changes occurred during preeclampsia and eclampsia  include…..

(a) Generalized vasospasm

(b) Increased peripheral vascular resistance

(c) Decreased CVP

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q26. Preeclampsia is….

(a) Hypertension to the extent of 140/90 or more with proteinuria after 20th week of POG

(b) Preeclampsia complicated with generalized tonic-clonic seizure

(c) Sustained raise in BP to 140/90 or more at least two occasions four or more hours adart

(d) None of the above

 

Ans: (a) Hypertension to the extent of 140/90 or more with proteinuria after 20th week of POG

 


Q27. Molar pregnancy is usually treated by…

(a) Antibiotics

(b) Surgical suction and evacuation

(c) Hysterectomy

(d) Oxytocin

 

Ans: (b) Surgical suction and evacuation

 


Q28. Ectopic pregnancy is treated with…..

(a) Normal saline

(b) Prostaglandins

(c) Methotrexate

(d) Oxytocin

 

Ans: (c) Methotrexate

 


Q29. Nursing care in a case of a ruptured ectopic pregnancy includes

(a) Monitor for presence and amount of vaginal bleeding

(b) Monitor for abdominal distension

(c) Monitor for hypovolemia

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q30. Which of the following conditions increases the risk of ectopic pregnancy?

(a) Salpingitis

(b) Uterine infections

(c) Pelvic inflammatory disease

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


 

1       2       3       4                         8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply