Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-2

 


Q11. Following are the methods of induction of labour except

(a) artificial rupture of membrane

(b) Methergine 

(c) Oxytocin

(d) prostaglandin

 

Ans: (b) Methergine

 


Q12.  During a routine parental visit, pregnant client reports heartburn. To minimize the discomfort, nurse should include which suggestion in the plan of care?   

 

 (a) Drink more citrus juice

(b) eat small, frequent meals

(c) limit fluid intake sharply

(d) Take Sodium Bicarbonate

 

Ans: (b) eat small, frequent meals

 


Q13. Go through the following statement regarding amniotic fluid and find out incorrect statement

(a) liquid amnii surrounds the foetus everywhere except at its attachment with body stalk

(b) Amniotic fluid is completely changed and replaced every 3 hours

(c) at term the amount of amniotic fluid is 1000 to 1500 ml

(d) amniotic fluid is colorless and near-term it becomes pale straw coloured

 

Ans: (c) at term the amount of amniotic fluid is 1000 to 1500 ml

 


Q14. After determining that a pregnant client is RH negative, gynecologist Orders an indirect combos’ test. What is the purpose of performing this test in a pregnant client?

(a) To determine the fetal blood RH factor

(b) to determine the maternal blood RH factor

(c) to detect maternal antibodies against fetal RH negative factor

(d) to detect maternal antibodies against fetal RH positive factor

 

Ans: (d) to detect maternal antibodies against fetal RH positive factor

 


Q15. Identify the correct statement regarding Linea nigra

(a) brownish black pigment red area in the the midline stretching from xiphisternum to symphysis pubis

(b) It is probably due to melanocyte-stimulating hormone from anterior pituitary

(c) pigmentation disappear after delivery

(d) all of the above

 

Ans: (d) all of the above

 


Q16. Amniotic fluid index (AFI) is measured by

(a) Abdominal girth 

(b) Ultrasonography

(c) Leopold maneuver

(d) Ballottement

 

Ans: (b) Ultrasonography

 


Q17. Only immunoglobulin which can cross the placenta is

(a) IgA

(b) IgM

(c) IgG

(d) IgE

 

Ans: (c) IgG

 


Q18. Missed abortion is also known as

(a) Complete abortion

(b) Inevitable abortion

(c) silent miscarriage

(d) Septic abortion

 

Ans: (c) silent miscarriage

 


Q19. Axillary tail, Montogomery’s tubercles are occur during the time of pregnancy because of the changes in 

(a) Skin

(b) Breast

(c) Blood volume

(d) Uterus

 

Ans: (b) Breast

 


Q20. Umbilical cord contain

(a) 2 artery+ 2 vein

(b) 2 artery + 1 vein

(c) 2 vein + 1 artery

(d) 1 artery +1 vein 

 

Ans: (b) 2 artery + 1vein

 


 

     2             4       5             7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply