Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-12


Q71. Mrs. X, a postnatal mother, admitted with history of fever 102°F, abdominal pain and smelling lochia on 8th postnatal day, which of the following complication does this indicate?

(a) puerperal sepsis

(b) Peritonitis

(c) Perineal tear

(d) Sub involution

 

Ans: (a) puerperal sepsis

 


Q72. Which of the following finding is expected when assessing a preeclamptic woman?

(a) Hypotension

(b) Haematuria

(c) Polyuria

(d) Proteinuria

 

Ans: (d) Proteinuria

 


Q73. The first assessable objective sign of a convulsion in a client with eclampsia is

(a) Rolling of the eyes to one side with a fixed stare

(b) Spots or flashes of light before the eyes

(c) Persistent headache and blurred vision

(d) Epigastric pain, nausea and vomiting

 

Ans: (a) Rolling of the eyes to one side with a fixed stare

 


Q74. Which of the following complaint reported by a 32-week pregnant woman is considered crucial?

(a) Heartburn

(b) Constipation

(c) Shortness of breath when climbing up the stairs

(d) Frontal and recurring headaches

 

Ans: (d) Frontal and recurring headaches

 


Q75. Which of the following is the major cause of pelvic inflammatory disease?

(a) Abruptio placenta

(b) Post partum haemorrhage

(c) Uterine prolapse

(d) Placenta previa

 

Ans: (b) Post partum haemorrhage

 


Q76. The reason for the development of polyhydroamniosis in a women with gestational diabetes is

(a) Absence of swallowing reflex in fetus

(b) Fetal diuresis

(c) Increased transudation

(d) Hyperplasia of blood vessels

 

Ans: (b) Fetal diuresis

 


Q77. All are the treatment of choice in precipitate labour except

(a) Administration of ether

(b) Administration of magnesium sulfate

(c) Oxytocin augmentation

(d) Low rupture of membrane

 

Ans: (c) Oxytocin augmentation

 


Q78. Gestational trophoblastic disease (GTD) is…

(a) Melanoma

(b) Vesicular mole

(c) Fibroid uterus

(d) Uterine dystocia

 

Ans: (b) Vesicular mole

 


Q79. Cord prolapse is….

(a) When umbilical cord comes out of the vagina after delivery

(b) Lengthy cord visible first in the USG

(c) Cord lying behind the fetus

(d) Umbilical cord comes out of the uterus with or before the presenting part of the fetus

 

Ans: (d) Umbilical cord comes out of the uterus with or before the presenting part of the fetus

 


Q80. When the placenta lies over the lower uterine segment is known as

(a) Abruptio placenta

(b) Placenta previa

(c) Battledore placenta

(d) Velamentous placenta

 

Ans: (b) Placenta previa

 


 

1       2             4       5                   8    

 


 

Back

Go to section-13

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply