Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-12

 


Q31. Which of the following you will examine in the placenta to make the diagnosis of antepartum haemorrhage?

(a) Infarction

(b) Calcification

(c) Missing abortion

(d) Blood clots

 

Ans: (d) Blood clots

 


Q32. Absolute contraindication for the use of oral contraceptive pill is…

(a) Hypertension

(b) Ischemic heart disease

(c) Undiagnosed genital tract bleeding

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q33. Other than contraction OCP is useful for…

(a) Menorrhagia

(b) Dysfunctional uterine bleeding

(c) Pelvic inflammatory disease

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q34. The action of spermicidal agent is to

(a) Prevent the motility of the sperm

(b) Kill sperm immediately

(c) Render the sperm inactive

(d) Prevent sperm from sticking to the uterine wall

 

Ans: (b) Kill sperm immediately

 


Q35. Main process behind the changes in circulation from fetal period to newborn is occur due to….

(a) Clamping of umbilical cord

(b) Closure of Ductus Arteriosus

(c) Expansion of the lungs

(d) Closure of Ductus Venosus

 

Ans: (c) Expansion of the lungs

 


Q36. The hormone responsible for synthesis of milk during the postnatal period is

(a) Prolactin

(b) Oestrogen

(c) Oxytocin

(d) Progesterone

 

Ans: (a) Prolactin

 


Q37. The indication of forceps delivery is the delay in second stage of labour due to…

(a) Hypotonic uterine contraction

(b) Hypertonic uterine contraction

(c) Poor maternal efforts

(d) Placenta previa

 

Ans: (c) Poor maternal efforts

 


Q38. The umbilical cord is attached to the placental margin in …

(a) Placenta succenturiata

(b) Battledore placentae

(c) Circumvallate placentae

(d) Placenta accreta

 

Ans: (b) Battledore placentae

 


Q39. Hydatidiform mole is an abnormal condition affecting

(a) Amnion

(b) Chorion

(c) Villi

(d) Blastomere

 

Ans: (b) Chorion

 


Q40. Premonitory stage of eclamptic seizure is manifested by

(a) Cyanosis

(b) Clenched hands

(c) Eyeballs roll and are fixed in one direction

(d) Looks puffy and comatose

 

Ans: (c) Eyeballs roll and are fixed in one direction

 


 

1       2       3       4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply