Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-12


Q11. CU-T 380 the number 380 represents…..

(a) Duration of device

(b) Surface area of copper

(c) Can be used for 380 intercourse

(d) This device was discovered by 380 persons

 

Ans: (b) Surface area of copper

 


Q12. IUD need to be removed if ……Complication occur

(a) Excessive bleeding

(b) Uterine perforation

(c) Planning for pregnancy

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above

 


Q13. Oral contractive pills need to be started on……………

(a) 1st day of menstruation

(b) 3rd day of menstruation

(c) 5th day of menstruation

(d) 7th day of menstruation

 

Ans: (c) 5th day of menstruation

 


Q14. The umbilical vein carries…..

(a) Oxygenated blood

(b) Deoxygenated blood

(c) Mixed blood

(d) All the above

 

Ans: (a) Oxygenated blood

 


Q15. Primary PPH is….

(a) Haemorrhage occur within 24 hours following the birth of the baby

(b) Haemorrhage occur beyond 24 hours and within puerperium

(c) Bleeding occur after 28 weeks but before the onset of labour pain

(d) Bleeding occur at any time during pregnancy

 

Ans: (a) Haemorrhage occur within 24 hours following the birth of the baby

 


Q16. Secondary PPH is…..

(a) Haemorrhage occur within 24 hours following the birth of the baby

(b) Haemorrhage occur beyond 24 hours and within puerperium

(c) Bleeding occur after 28 weeks but before the onset of labour pain

(d) Bleeding occur at any time during pregnancy

 

Ans: (b) Haemorrhage occur beyond 24 hours and within puerperium

 


Q17. Surgical management for PPH include…..

(a) Ligation of uterine artery

(b) Ligation of ovarian and uterine artery anastomosis

(c) Ligation of anterior division of internal iliac artery

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q18.  Which of the following condition can place a client at risk for development of postpartum haemorrhage?

(a) Twin pregnancy

(b) Breech pregnancy

(c) Premature rupture of membranes

(d) Caesarean delivery

 

Ans: (a) Twin pregnancy

 


Q19. When are the chances of acute endometritis developing in a woman?   [RRB SSNE 2015]

(a) After menopause

(b) After menarche

(c) After abortion or childbirth

(d) In childhood

 

Ans: (c) After abortion or childbirth

 


Q20. A vaginal fistula that opens into the rectum is called:   [LNJP H D 2012]

(a) Rectovaginal fistula

(b) Enterovaginal fistula

(c) Vesicovaginal fistula

(d) Colovaginal fistula

 

Ans: (a) Rectovaginal fistula

 


 

1      2       3       4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply