Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-11

 


Q51. Which among the following parameter need to monitor by the nurse following delivery in a women with stable vital signs?

(a) Intake and output

(b) Pain level

(c) Determine characteristics of lochia

(d) Abdominal girth

 

Ans: (c) Determine characteristics of lochia

 


Q52. Following normal delivery breast feeding need to initiate ..

(a) Soon after delivery

(b) 15 minutes after delivery

(c) 30 minutes after delivery

(d) 1 hours after delivery

 

Ans: (a) Soon after delivery

 


Q53. Characteristics of a good contraceptive method all of the following except

(a) It should be effective

(b) It should be safe and cost effective

(c) Irreversible

(d) No or minimal side effects

 

Ans: (c) Irreversible

 


Q54. Bed rest is essential in preeclampsia since it   [RPSC NSg. Tutor 2009]

(a) Prevents eclampsia

(b) Mobilizes tissue fluid thereby lowering blood pressure

(c) Improves blood circulations and decreases oedema

(d) Prevents premature labour

 

Ans: (c) Improves blood circulations and decreases oedema

 


Q55. Vaginal discharge following delivery is…

(a) Menstruation

(b) Lochia

(c) Pyuria

(d) Hematuria

 

Ans: (b) Lochia

 


Q56. Lochia is retained, this condition is termed as…..

(a) Lochia rubra

(b) Lochia Metre

(c) Lochia serosa

(d) Lochia alba

 

Ans: (b) Lochia Metre

 


Q57. Management of atonic uterus include ….

(a) Massage the uterus                                                                                                                                         

(b) Methergine

(c) Oxytocin

(d) All of the above          

                                                                         

Ans: (b) Methergine

 


Q58. What is the duration of puerperium?

(a) 1 week

(b) 6 weeks

(c) 1 month

(d) Less than 28 days

 

Ans: (b) 6 weeks

 


Q59. Puerperium starts with…

(a) Expulsion of fetus

(b) Expulsion of placenta

(c) Initiation of breast feeding

(d) Onset of labour

 

Ans: (b) Expulsion of placenta

 


Q60. The failure of uterus to return to its normal size is:

(a) Involution

(b) Subinvolution

(c) Puerperium

(d) Retraction

 

Ans: (b) Subinvolution

 


 

1       2             4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply