Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-11

 


Q31. Movement occurred in head to untwist the neck sustained during internal rotation is termed is…

(a) Extension

(b) Restitution

(c) Crowning

(d) External rotation

 

Ans: (b) Restitution

 


Q32. Components of Bishop’s cervical scoring system include ….

(a) Dilatation

(b) Effacement

(c) Consistency

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q33. A drop in fetal heart rate that lasts less than 2 minutes and is usually associated with umbilical cord compression is known as

(a) Variable deceleration

(b) Prolonged deceleration

(c) Early deceleration

(d) Late deceleration

 

Ans: (a) Variable deceleration

 


Q34. Signs and symptoms of infection in post -partum period would include all the following except

(a) Foul smelling lochia

(b) Rapid pulse

(c) Generalized rash

(d) Discomfort and tenderness of abdomea

 

Ans: (c) Generalized rash

 


Q35. If the uterus becomes boggy after one hour of delivery, the initial response of the midwife would be to….

(a) Notify the physician

(b) Check the blood pressure

(c) Massage the uterus

(d) Observe the amount of bleeding

 

Ans: (c) Massage the uterus

 


Q36. The process of milk synthesis and secretion from the breast alveoli is called as…..

(a) Memmogenesis

(b) Lactogenesis

(c) Galactokinesis

(d) Galactopoiesis

 

Ans: (b) Lactogenesis

 


Q37. Which of the following drug is most commonly used in the management of PPH

(a) Prostaglandins

(b) Oxytocin

(c) Methergine

(d) Estrogen

 

Ans: (b) Oxytocin

 


Q38. Blood and debris discharge from the uterus after delivery is termed: [DSSSB PHN,2015]

(a) Septic shock

(b) Lochia

(c) Pyuria

(d) Hematuria

 

Ans: (b) Lochia

 


Q39. The failure of uterus to return to its normal size is:   [DSSSB PHN,2015]

(a) Involution

(b) Subinvolution

(c) Protrusion

(d) Retraction

 

Ans: (b) Subinvolution

 


Q40. Post-partum haemorrhage is said to be present when the volume of blood loss exceeds…

(a) 300 ml

(b) 500 ml

(c) 700 ml

(d) 800 ml

 

Ans: (b) 500 ml

 


 

     2       3       4       5       6       7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply