Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-11

 


Q21. Expulsion of the fetus within/less than 3 hours of commencement of regular contractions is….

(a) Preterm labour

(b) Precipitate labour

(c) Obstruct labour

(d) Prolonged labour

 

Ans: (b) Precipitate labourn

 


Q22. In frank breech presentation legs will be….

(a) One flexed and one extended

(b) Both flexed

(c) Both extended

(d) All the above

 

Ans: (c) Both extendedn

 


Q23. Gelatinous substance in the umbilical cord is known as…..

(a) Wharton’s jelly

(b) True knot

(c) False knot

(d) Vernix caseosa

 

Ans: (a) Wharton’s jellyn

 


Q24. Reason behind false knot in umbilical cord is….

(a) Accumulation of Wharton’s jelly

(b) Accumulation of amniotic fluid

(c) Accumulation of blood

(d) Dilation of umbilical blood vessels

 

Ans: (a) Accumulation of Wharton’s jellyn

 


Q25. Two phases of labour in partograph include…

(a) Inertia phase and action phase

(b) Active phase and alert phase

(c) Active phase and latent phase

(d) Inactive phase and active phase

 

Ans: (c) Active phase and latent phasen

 


Q26. Mechanism behind placental separation is…

(a) Reduction in surface area at the placental site

(b) More uterine contraction

(c) Increases in the surface area at the placental site

(d) All the above

 

Ans: (a) Reduction in surface area at the placental siten

 


Q27. Relaxation of smooth muscles and vasodilation occur because of the effect of…..hormone

(a) Oestrogen

(b) Ergometrine

(c) Progesterone

(d) Relaxin

 

Ans: (d) Relaxinn

 


Q28. Cause of prolonged labour include…

(a) uterine inertia

(b) Cervical dystonia in fetus

(c) Malposition

(d) All the above

 

Ans: (d) All the aboven

 


Q29. General causes of breech presentation is

(a) Malnutrition

(b) Prematurity

(c) Uterine inertia

(d) Poor bearing down effort

 

Ans: (b) Prematurityn

 


Q30. The nurse who assisted the vaginal delivery observes that after the delivery umbilical cord lengthens and gush of blood flows from the vagina, the uterus becomes firm like a hard ball. She documents these observations as the sings of:

(a) Hematoma

(b) Placental separation

(c) Uterine atony

(d) Placenta previa

 

Ans: (d) Placenta previan

 


 

1             3       4       5             7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply