Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-11

 


Q11. Prolonged rupture of membrane means…..

(a) Rupture of membrane beyond 28th weeks of pregnancy but before onset of labour

(b) Rupture of membrane beyond 37th week of pregnancy but before onset of labour

(c) Rupture of membrane before 37 completed week of pregnancy

(d) Rupture of membrane for more than 24 hours before delivery

 

Ans: (d) Rupture of membrane for more than 24 hours before delivery

 


Q12. What you mean by first stage of labour?

(a) Onset of labour pain to full dilation of cervix

(b) Full dilatation of cervix to expulsion of fetus

(c) Expulsion of fetus to expulsion of placenta

(d)  Observation for at least 1 hour after the expulsion of placenta

 

Ans: (a) Onset of labour pain to full dilation of cervix

 


Q13. What you mean by second stage of labour?

(a) Onset of labour pain to full dilation of cervix

(b) Full dilatation of cervix to expulsion of fetus

(c) Expulsion of fetus to expulsion of placenta

(d)  Observation for at least 1 hour after the expulsion of placenta

 

Ans: (b) Full dilatation of cervix to expulsion of fetus

 


Q14. What you mean by third stage of labour?

(a) Onset of labour pain to full dilation of cervix

(b) Full dilatation of cervix to expulsion of fetus

(c) Expulsion of fetus to expulsion of placenta

(d)  Observation for at least 1 hour after the expulsion of placenta

 

Ans: (c) Expulsion of fetus to expulsion of placenta

 


Q15. Compound presentation is…

(a) Cephalic presentation is complicated by the presence of a hand or a foot or both alongside the head

(b) When the presenting part is two buttocks and genitalia

(c) In cephalic presentation when the presenting part is face

(d) In cephalic presentation presenting part is brow

 

Ans: (a) Cephalic presentation is complicated by the presence of a hand or a foot or both alongside the head

 


Q16. The most common cause of ruptured uterus is

(a) Incorrect use of oxytocin

(b) Stimulation of uterus

(c) Twin pregnancy

(d) Precipitate labour

 

Ans: (a) Incorrect use of oxytocin

 


Q17. Breech presentation is….

(a) Cephalic presentation is complicated by the presence of a hand or a foot or both alongside the head

(b) When the presenting part is two buttocks and genitalia

(c) In cephalic presentation when the presenting part is face

(d) In cephalic presentation presenting part is brow

 

Ans: (b) When the presenting part is two buttocks and genitalia

 


Q18. Face presentation is…..

(a) Cephalic presentation is complicated by the presence of a hand or a foot or both alongside the head

(b) When the presenting part is two buttocks and genitalia

(c) In cephalic presentation when the presenting part is face

(d) In cephalic presentation presenting part is brow

 

Ans: (c) In cephalic presentation when the presenting part is face

 


Q19. Brow presentation is

(a) Cephalic presentation is complicated by the presence of a hand or a foot or both alongside the head

(b) When the presenting part is two buttocks and genitalia

(c) In cephalic presentation when the presenting part is face

(d) In cephalic presentation presenting part is brow

 

Ans: (d) In cephalic presentation presenting part is brow

 


Q20. In precipitated labour combined duration of first and second stage will be less than…

(a) 1 hrs

(b) 2 hrs

(c) 3 hrs

(d) 4 hrs

 

Ans: (b) 2 hrs

 


 

1       2                   5             7       8    

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply