Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-1  Section-2   Section-3   Section-4   

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8   

Section-9    Section-10  Section-11   Section-12 

Section-13  Section-14   

 


Q1. Labour takes place after….day of last menstrual period: [RRB Feb 2012]

(a) 260

(b) 270

(c) 250

(d) 280

 

Ans: (d) 280

 


Q2. Labour starts with pain and ends with the delivery of: [RRB Feb 2012]

(a) Umbilical cord

(b) Foetus

(c) Placenta

(d) None

 

Ans: (c) Placenta

 


Q3. Initiation of second stage of labour and cessation of first stage of labour occur when…

(a) The baby is delivered

(b) The cervix is completely dilated

(c) After the delivery of placenta

(d) After clamping and cutting the umbilical cord

 

Ans: (b) The cervix is completely dilated

 


Q4. Station ‘0’ in descent indicate head is at….level

(a) Ishial spine level

(b) Coccyx level

(c) Symphysis pubis level

(d) Ishial tuberosity level

 

Ans: (a) Ishial spine level

 


Q5. The realignment of fetal head with the body after the head comes out: [DSSSB PHN,2015]

(a) Expulsion

(b) Descent

(c) Engagement

(d) Restitution

 

Ans: (d) Restitution

 


Q6. An incision made into perineum to enlarge the vaginal during delivery is:   [DSSSB PHN,2015]

(a) Amniotomy

(b) Episiotomy

(c) Cesarean

(d) Forceps delivery

 

Ans: (b) Episiotomy

 


Q7. Premature separation of the placenta from the uterine wall before delivery is: [DSSSB PHN,2015]

(a) Abruptio placenta

(b) Placenta previa

(c) Fetal distress

(d) cord prolapse

 

Ans: (a) Abruptio placenta

 


Q8. A woman had a midline episiotomy performed at delivery. The primary purpose of the episiotomy is to:  [LNJP H D 2012]

(a) Enlarge the vaginal opening

(b) Allow forceps to be applied

(c) Eliminate the needs for caesarean birth

(d) Eliminate the possibility of lacerations

 

Ans: (a) Enlarge the vaginal opening

 


Q9. Expulsion of cervical mucus plug mixed with blood is called…

(a) Bleeding per vagina

(b) Bag of water

(c) Show

(d) Cervical secretion

 

Ans: (c) Show

 


Q10. In the second stage of labour, the important factor determine the expulsion of the fetus from birth canal is…

(a) Maternal bearing down

(b) Cervical dilatation

(c) Uterine contractions

(d) Adequate pelvic size

 

Ans: (a) Maternal bearing down

 


 

1       2       3             5       6       7       8    

 


Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply