Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-1  Section-2   Section-3   Section-4   

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8   

Section-9    Section-10  Section-11   Section-12 

Section-13  Section-14   

 


Q1. As per embryologist point of view duration of pregnancy is…..

(a) 10 lunar month

(b) 9 calendar month +7days

(c) 40 weeks

(d) 266 days

 

Ans: (d) 266 days

 


Q2. What is the duration of pregnancy in human being?

(a) 10 lunar month

(b) 9 calendar month +7days

(c) 40 weeks

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above

 


Q3. Persistent severe vomiting leading to weight loss and dehydration, as a condition occurring during pregnancy is known as

(a) Morning sickness

(b) Nausea vomiting

(c) Hyperemesis gravidarum

(d) All of the above

 

Ans: (c) Hyperemesis gravidarum

 


Q4. The process which reduces surface area at the placental site and helpful in separation of placenta is known as

(a) constriction

(b) Contraction

(c) Detachment

(d) Retraction

 

Ans: (d) Retraction

 


Q5. Which stage of labour is evidenced with effacement of cervix?

(a) 1st stage of labour

(b) 2nd stage of labour

(c) 3rd stage of labour

(d) 4th stage of labour

 

Ans: (a) 1st stage of labour

 


Q6. A predisposing factor which cause morning sickness during the first trimester of pregnancy is the adaptation to increased levels of

(a) Oestrogen

(b) Progesterone

(c) Luteinizing hormone

(d) Chorionic gonadotropin

 

Ans: (d) Chorionic gonadotropin

 


Q7. In which stage of labour lower uterine segment will form?

(a) 1st stage of labour

(b) 2nd stage of labour

(c) 3rd stage of labour

(d) 4th stage of labour

 

Ans: (a) 1st stage of labour

 


Q8. Supine hypotensive syndrome most commonly seen during……trimester

(a) 1st Trimester

(b) 2nd Trimester

(c) 3rd Trimester

(d) Whole antenatal period

 

Ans: (c) 3rd Trimester

 


Q9. A women is now at 16 weeks of gestation. After how many weeks of gestation the midwife need to instruct the women to return for a follow up visit?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

 

Ans: (d) Four

 


Q10. Communication between right and left atrium in fetal circulation is known as……

(a) Foramen ovale

(b) Ductus arteriosus

(c) Ductus venosus

(d) Fossa ovalis

 

Ans: (a) Foramen ovale

 


 

1       2       3       4       5             7       8    

 


Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply