Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-1  Section-2   Section-3   Section-4   

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8   

Section-9    Section-10  Section-11   Section-12 

Section-13  Section-14   

 

 


Q1. In the second stage of labour which of the following injections is given to improve uterine contractions?  (DSSB 2013)

(a) Prostaglandin

(b) Oxytocin

(c) Phenergan

(d) diazepam

 

Ans: (b) Oxytocin

 


Q2. Which of the following instructions should nurse give to a client who’s 26 week pregnant and complaints of constipation?

(a) Encourage her to increase her intake of roughage and to drink at least 6 glasses of water per day

(b) Tell her to go to the evaluation and unit because constipation may cause contractions

(c) tell her to ask her caregiver for a mild laxative

(d) Suggest the use of an over the counter stool softener

 

Ans: (a) Encourage her to increase her intake of roughage and to drink at least 6 glasses of water per day

 


Q3. A client has come to the clinic for her first parenteral visit.  nurse should include which of the following statements about drugs safely  during pregnancy in her teaching?

(a) “All medications are safe after you’ve reached the 5th month of pregnancy.”

(b) “ Consult with your health care provider before taking any medications.”

(c) “During The first 3 months, avoid all medications except ones prescribed by your caregiver.”

(d) “medications that are available over the counter are safe for you to use, even early on.”

 

Ans: (b) “ Consult with your health care provider before taking any medications.”

 


Q4. Identify correct regarding human placenta

(a) Human Placenta is discoid

(b) Human Placenta is hemochorial

(c) placenta establish connection between mother and baby through a medical card

(d) all of above

 

Ans: (d) all of above

 


Q5. Postpartum patient was in labour for 32 hours and had ruptured membranes for 24 hours. Which of the following condition is expected in this  client?

(a) endometriosis

(b) endometritis

(c) pelvic thrombophlebitis

(d)  salpingitis

 

Ans: (b) endometritis

 


Q6. What is the proportionate weight of the Placenta to the baby at term?

(a) 1:2

(b) 1:4

(c) 1:6

(d) 1:8

 

Ans: (c) 1:6

 


Q7. Indication for forceps delivery is

(a) delay in first is due to hypotonic uterine contraction

(b) delay in first days due to hypertonic uterine contraction

(c) delay in second stays due to hypotonic uterine contraction

(d) delay in second stays due to hypertonic uterine contraction

 

Ans: (c) delay in second stays due to hypotonic uterine contraction

 


Q8. In which condition, the  umbilical cord is attached to the margin of placenta?

(a) battledore placenta

(b) circumvallate placenta

(c) Placenta membranacea

(d) Velamentous placenta

 

Ans: (a) battledore placenta

 


Q9. Maternal alpha fetoprotein level is 30 ng/ml.Which among the following condition may present in foetus?

(a) Meningocele

(b) meningomyelocele 

(c) Both a and b

(d) down syndrome

 

Ans: (d) down syndrome

 


Q10. Umbilical cord is attached to

(a) fetal surface of placenta

(b) maternal surface of placenta

(c) near to the center of the surface

(d) Both a and c

 

Ans: (d) Both a and c

 


 

1       2       3             5       6             8    

 


 

Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply