Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Section-1  Section-2   Section-3   Section-4   

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8   

Section-9    Section-10  Section-11   Section-12 

Section-13  Section-14   

 


Q1. The abnormal condition in which the umbilicus is inserted through the membranes of placenta is known as        [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) Succenturiate

(b) Battledore

(c) Marginal

(d) Velamentous

 

Ans: (d) Velamentous

 


Q2. Which of the following clinical presentation would a nurse expect while assessing a patient with abruption placenta?            [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) Rigid, board-like abdomen

(b)  edema in legs

(c) excessive vaginal bleeding

(d) premature rupture of membranes

 

Ans: (c) excessive vaginal bleeding

 


Q3. The extreme of meaning of the cervix during the first trimester is known as     [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) chadwick’s sign

(b) ostrander’s Sign

(c) piskacek’s sign

(d) Goodell’s sign

 

Ans: (d) Goodell’s sign

 


Q4. Which of the biochemical marker detected in a mother’s blood in a neural tube defect?       [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) Alpha fetoprotein

(b) ascorbic acid

(c) Alkaline phosphatase

(d) amino acid

 

Ans: (a) Alpha fetoprotein

 


Q5.  The classical method used in in bringing down an arm in breech presentation is called       [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) Retgen’s maneuver

(b) lovset’s maneuver

(c) Crede’s maneuver

(d) Pinard’s maneuver

 

Ans: (b) lovset’s maneuver

 


Q6. The index for finding effectiveness of contraception is          [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) Pearl 

(b) Ponderal

(c) Lorentz

(d) broca

 

Ans: (a) Pearl

 


Q7. The primary purpose of administering magnesium sulfate intravenously for a patient who has premature rupture of membrane and has contraction in every 10 minutes is to      [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) Provide sedation

(b) maintain blood pressure

(c) inhibit contraction

(d) improve fetal lung function

 

Ans: (c) inhibit contraction

 


Q8. Which of the following is the reason for the development of hydramnios in a woman with gestational diabetes?       [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) Hyperplasia of blood vessels

(b) fetal diuresis

(c) absence of swallowing reflex in foetus

(d) increased transudation

 

Ans: (b) fetal diuresis

 


Q9. The condition where the uterus turns Inside out is known as      [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) Retro version

(b) prolapse

(c) anteversion

(d) inversion

 

Ans: (d) inversion

 


Q10. Localised edema or collection of fluid on the fetal scalp that develops during labour is known as   [AIIMS Bhopal Grade-I 2018]    

(a) caput succedaneum

(b) Crowning

(c) moulding

(d) cephalhematoma 

 

Ans: (a) caput succedaneum

 


 

1                   4       5             7       8    

 


Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Obstetric and Gynecological Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6
Section-7 Section-8
Section-9 Section-10
Section-11 Section-12
Section-13 Section-14

 

                                                                                         

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ
Fundamentals of Nursing MCQ Community Health Nursing MCQ
Medical & Surgical Nursing MCQ Psychiatric Nursing MCQ
Pharmacology MCQ Obstetric and Gynecological Nursing MCQ
Pediatric Nursing MCQ Anatomy and Physiology MCQ

Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *