SECTION-1

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q31. If petrol is used in a diesel engine, then

(a) low power will be produced

(b) efficiency will be low

(c) higher knocking will occur

(d) black smoke will be produced

Ans: (c) higher knocking will occur

 

Q32. In order to mix air and petrol in the required proportion and to supply it to the engine during suction stroke, then…….is employed.

(a) fuel pump

(b) injector

(c) carburettor

(d) none of these

Ans: (c) carburettor

 

Q33. Supercharging is the process of supplying the intake air to the engine cylinder at a density……….. the density of the surrounding atmosphere.

(a) equal to

(b) less than

(c) greater than

Ans: (c) greater than

 

Q34. The firing order in an LC. engine depends upon

(a) arrangement of the cylinders

(b) design of crankshaft

(c) number of cylinders

(d) all of these

Ans: (d) all of these

 

Q35. The injection pressure in a diesel engine is about

(a) 10 bar

(b) l00 bar

(c) 150 bar

(d) 500 bar

Ans: (b) l00 bar

 

Q36. In a diesel engine, the duration between the time of injection and ignition, is known as

(a) pre-ignition period

(b) delay period

(c) period of ignition

(d) burning period

Ans: (b) delay period

 

Q37. The increase of efficiency of a compression ignition engine, as the load decreases, is due to

(a) higher maximum temperature

(b) qualitative governing

(c) quantitative governing

(d) hit and miss governing

Ans: b) qualitative governing

 

Q38. Iso-octane (C8H18) has octane number of

(a) 0

(b) 50

(c) 100

(d) 120

Ans: (c) 100

 

Q39. A fuel of an octane number rating of 75 matches in knocking intensity as a mixture of

(a) 75% iso-octane and 25% normal heptane

(b) 75% normal heptane and 25% iso-octane

(c) 75% petrol and 25% diesel

(d) 75% diesel and 25% petrol.

Ans: (a) 75% iso-octane and 25% normal heptane

 

Q40. A mixture containing 65% of iso-octane and 35% of normal heptane will have

(a) cetane number 65

(b) octane number 65

(c) cetane number 35

(d) octane number 35

Ans; (b) octane number 65

 

1          3      4          6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply