SECTION-1

 

INTERNAL COMBUSTION ENGINE OBJECTIVE/ MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

 

Q41. Anti-knock for compression ignition engines is

(a) napthene

(b) tetra ethyl lead

(c) amylnitrate

(d) hexadecane

Ans: (c) amylnitrate

 

Q42. Which of the following fuel detonates readily?

(a) Benzene

(b) Iso-octane

(c) Normal heptane

(d) Alcohol

Ans: (c) Normal heptane

 

Q43. In petrol engines, the delay period is of the order of

(a) 0.001 second

(b) 0.002 second

(c) 0.003 second

(d) 0.004 second

Ans: (b) 0.002 second

 

Q44. The basic requirement of a good combustion chamber is

(a) minimum turbulence

(b) low compression ratio

(c) high thermal efficiency and power output

(d) low volumetric efficiency

Ans: (c) high thermal efficiency and power output

 

Q45. The operation of forcing additional air under pressure into the engine cylinder is known as

(a) supercharging

(b) carburation

(c) turbulence

(d) delay period

Ans: (a) supercharging

 

Q46. The object of supercharging the engine is

(a) to reduce mass of the engine per brake power

(b) to reduce space occupied by the engine

(c) to increase the power output of an engine when greater power is required

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q47. The power actually developed by the engine cylinder of an I.C. engine is known as

(a) theoretical power

(b) actual power

(c) indicated power

(d) none of these

Ans: (c) indicated power

 

Q48. The brake power is the power available

(a) in the engine cylinder

(b) at the crank shaft

(c) at the crank pin

(d) none of these

Ans: (b) at the crank shaft

 

Q49. The frictional power (F.P.) is given by

(a) F.P. = B.P. – LP.

(b) F.P. = LP. – B.P.

(c) F.P. = B.P. /I.P.

(d) F.P. = LP./ B.P.

Ans: (b) F.P. = LP. – B.P.

 

Q50. The ratio of the work obtained at the crankshaft in a given time to the energy supplied during the same time is called

(a) mechanical efficiency

(b) overall efficiency.

(c) indicated thermal efficiency

(d) volumetric efficiency

Ans:  (b) overall efficiency.

 

1          3          5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Internal Combustion Engine

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-1

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-2

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-3

 

Internal Combustion Engine MCQ – Section-4 

 


Go to Home Page

Leave a Reply