Medical and Surgical Nursing MCQ are given below: 

medical and surgical nursing

Section-1  Section-2   Section-3   Section-4   

Section-5   Section-6   Section-7   Section-8   

Section-9   Section-10  Section-11   Section-12

Section-13  Section-14   Section-15  Section-16 

Section-17  Section-18   Section-19  Section-20 

Section-21  Section-22  Section-23  Section-24 

Section-25  Section-26  Section-27  Section-28  

MEDICAL AND SURGICAL NURSING OBJECTIVE QUESTIONS AND ANSWER


Q1. All of the following are neurotransmitters, except:

(a) Dopamine

(b) GABA

(c) Serotonin

(d) Troponin

Ans: (d) Troponin

 


Q2. Number of spinal nerves is

(a) 28 pairs

(b) 30 pairs

(c) 31 pairs

(d) 33 pairs

Ans: (c) 31 pairs

 


Q3. Which of the following activity is increased by sympathetic nervous system?

(a) Heart rate

(b) Secretion of digestive juices

(c) Secretion of saliva

(d) All the above

Ans: (a) Heart rate

 


Q4. All of the following measures are used to decrese brain edema,except

(a) Hydrocortisone

(b) Hyperventilation

(c) Dextrose infusion

(d) Mannitol infusion

Ans: (c) Dextrose infusion

 


Q5. The plexus that supply nerves to the skin and muscles of upper limbs some of the chest muscles is:

(a) Cervical plexus

(b) Brachial plexus

(c) Lumbar plexus

(d) sacral plexus

Ans: (b) Brachial plexus

 


Q6. Inability to carryout normal activities despite intact motor function is:-

(a) Anhedonia

(b) Apraxia

(c) Apathy

(d) Amnesia

Ans: (b) Apraxia

 


Q7. Uncoordinated movement of the extremities in a patient with a traumatic brain injury is termed as

(a) Ataxia

(b) Apraxia

(c) Dystonia

(d) dyskinesia

Ans: (a) Ataxia

 


Q8. Depolarization of axolemma during nerve condition takes place because

(a) More Na+ outside

(b) Equal amount of Na+ and K+ move out across axolemma

(c) Na+ move inside and K+ move more outside  

(d) None of the above

Ans: (c) Na+ move inside and K+ move more outside

 


Q9. Which of the following signs in a child with meningitis is characterized by pain or resistance on extending the legs at the knee when the child is lying supine?

(a) Brudzinski

(b) Kernig’s

(c) Macewen

(d) Chovstek’s

Ans: (b) Kernig’s

 


Q10. Complaints of pain by the elderly patient is to be carefully assessed because older people

(a) Have increased tactile perception

(b) Often experience chronic pain 

(c) Have a decreased pain threshold

(d) Have reduced sensory perception 

Ans: (d) Have reduced sensory perception

 


 

1      2      3      4                    8

 


Next Page

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Medical and Surgical Nursing Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Medical and Surgical Nursing mcq

Section-1 Section-2 Section-3
Section-4 Section-5 Section-6
Section-7 Section-8 Section-9
Section-10 Section-11 Section-12
Section-13 Section-14 Section-15
Section-16 Section-17 Section-18
Section-19 Section-20 Section-21
Section-22 Section-23 Section-24
Section-25 Section-26 Section-27
Section-28    

OTHER NURSING SUBJECTS MCQ

Fundamentals of Nursing MCQ

Community Health Nursing MCQ

Medical & Surgical Nursing MCQ

Psychiatric Nursing MCQ

Pharmacology MCQ

Obstetric and Gynecological Nursing MCQ

Pediatric Nursing MCQ
Anatomy and Physiology MCQ
Other Nursing Subjects

Nursing Administration and Management MCQ, Nursing Education MCQ, Nursing Research MCQ, Microbiology MCQ, Biochemistry & Nutrition MCQ, Introduction to Computer & Nursing Informactics MCQ

 


READ MORE MCQ OF:
Indian History Indian Polity
Indian Geography Indian Economy
General Science General knowledge

 


                                                                                                    

Leave a Reply