SECTION-1 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

Section-7   Section-8

MECHANICAL ENGINEERING INTERVIEW TECHNICAL QUESTIONS
Q1. Explain the effects of alloying chromium and nickel in stainless steel.

Ans. Addition of nickel and chromium increases the tensile strength and increase in resistance to corrosion takes place.

Q2. Specific strength of materials is very high when they are in fibre size but lower when they are in bar form-Why ?

Ans. Crystal structure has ordered, repeating arrangement of atoms. Fibres are liable to maintain this and thus have high specific strength. As size increases, the condition of ordered and repeating arrangements can’t be guaranteed because of several types of defects and dislocations and thus the specific strength gets lower.

Q3. Which element is added in steel to increase resistance to corrosion ?

Ans. Chromium.

Q4. Why is it that the maximum value which the residual stress can reach is the elastic limit of the material?

Ans. A stress in excess of elastic limit, with no external force to oppose it, we relieve itself by plastic deformation until it reaches the value of the yield stress.

Q5. Distinguish between creep and fatigue.

Ans. Creep is low and progressive deformation of a material with time under a constant stress at high temperature applications. Fatigue is the reduced tendency of material to offer resistance to applied stress under repeated or fluctuating loading condition.

Q6. An elastomer is a polymer when its percentage elongation rate is ….. ?

Ans. Greater than 100%.

Q7. If percentage elongation of a material is more than 200%, it is classed as … ?

Ans. Rubber.

Q8. While normal carburising and nitriding surface treatments increase fatigue strength, excessive treatment may decrease the fatigue strength. Why?

Ans. Normal carburising/nitriding treatments increases volume due to phase transformation at surface and introduce residual compressive surface stress and thus increase the fatigue strength. By excessive treatment the high compressive stresses are introduced but these are balanced by high internal tensile stresses of equal value and the subsurface fatigue cracks may develop in the regions of high tensile stress and lead to early fatigue failure.

Q9. List at least two factors that promote transition from ductile to brittle fracture.

Ans. Manner of loading, and the rate of loading promote transition from ductile to brittle fracture. A machine member may have ductile failure under static loading but may fail in brittle fashion when the load is fluctuating. Similarly a material may evidence ductile failure under tensile loading at ordinary testing speed but if load is applied at a high velocity then failure may be brittle.

Q10. Which theories of failure are used for (a) ductile materials, and (b) brittle materials?

Ans. For ductile materials, theories of failure used are maximum shear stress theory, and maximum energy of distortion theory; while for brittle materials, theory of maximum principal stress, and maximum strain are used.

1      3    4    5    6    7    8    

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Mechanical Engg. Interview Technical Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Mechanical Engg. Interview Questions – Section-1

Mechanical Engg. Interview Questions – Section-2

Mechanical Engg. Interview Questions – Section-3

Mechanical Engg. Interview Questions – Section-4

Mechanical Engg. Interview Questions – Section-5

Mechanical Engg. Interview Questions – Section-6

Mechanical Engg. Interview Questions – Section-7

Mechanical Engg. Interview Questions – Section-8


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *