SECTION-1

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q71. Which of the following process is used for making a complicated contour in a carbide piece?

(a) plasma-arc machining 
(b) electrochemical milling 
(c) electro-discharge machining 
(d) laser machining. 

Ans:(c) electro-discharge machining

 

Q72. The height of each tooth of a broach is

(a) in progressively decreasing order 
(b) in progressively increasing order 
(c) same throughout 
(d) none of the above.

Ans:(b) in progressively increasing order

 

Q73. The most commonly used ratio, according to Renard series is

(a) 2.0 
(b) 1.56 
(c) 1.41 
 (d) all of the above.

Ans:(d) all of the above.

 

Q74. For a cutting tool, the spindle speeds are 160, 229, 328, 469 … The next higher speed will be

(a) 800 
(b) 704 
(c) 671 
(d) 643. 

Ans:(c) 671

 

Q75. In case of turning, as the machining proceeds, with the decrease in diameter of work, the spindle speed should

(a) increase 
(b) decrease 
(c) remain constant 
(d) increase first and then decrease.

Ans:(a) increase

 

Q76. The finishing teeth of a broaching tool are provided with

(a) large amount of land 
(b) small amount of land 
(c) average amount of land 
(d) none of the above. 

Ans:(b) small amount of land

 

Q77. The broaching operation in which either the work or the tool moves across the other, is known as

(a) push broaching 
(b) pull broaching 
(c) continuous broaching 
(d) surface broaching. 

Ans:(b) small amount of land

 

Q78. The ratio of gullet area to chip cross-section for surface broach for roughing is taken as

(a) 2.0 
(b) 3 to 5.0 
(c) 8.0 
(d) 12.0. 

Ans:(b) 3 to 5.0

 

Q79. The ratio of gullet area to chip cross-section for surface broach for finishing is taken as

(a) 2.0 
(b) 3 to 5.0 
(c) 8.0 
(d) 12.0.

Ans:(c) 8.0

 

Q80. The rear teeth of a broach

(a) remove maximum metal 
(b) remove minimum metal 
(c) remove no metal 
(d) none of the above.

Ans:(a) remove maximum metal

 

1      2      3      4      5              8    

 

Go To Section-2

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply