SECTION-1

 

MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MULTIPLE CHOICE QUESTIONS
 
Q61. Which two of the following parameters need standardisation for main drives?

(a) power 
(b) speed range of the main drive 
(c) diameter of job 
(d) only (a) and (b) 
 

Ans:(d) only (a) and (b)

 

Q62. Which of the following factors are effected by vibrations?

(a) work-piece 
(b) machine tool 
(c) tool-life 
(d) all of the above 
 

Ans:(d) all of the above

 

Q63. The common ratio φ for spindle speeds is geometrical progression lies between

(a) 2.0 to 4.0 
(b) 1.0 to 2.0 
(c) 0.5 to 1.0 
(d) 0.1 to 0.5.

Ans:(b) 1.0 to 2.0

 

Q64. If the cutting speed is constant, then with the increase of diameter of the job, the speed of spindle

(a) increases 
(b) decreases 
(c) remains constant 
(d) first increases then decreases. 

Ans:(b) decreases

 

Q65. For a constant speed of spindle, the relation between cutting speed and diameter of the job is

(a) parabolic 
(b) a straight line 
(c) hyperbolic 
(d) none of the above. 

Ans:(b) a straight line

 

Q66. Ray diagram is a graph showing the relation between

(a) cutting speed and speed of spindle 
(b) cutting speed and diameter of work-piece 
(c) diameter of work-piece and spindle speed 
(d) cutting speed, diameter of job and spindle speed.

Ans:(d) cutting speed, diameter of job and spindle speed.

 

Q67. The effective length of a broach (having average amount of stock removed per tooth = 0.05 mm, pitch = 12 mm and material to be removed = 3 mm) will be equal to

(a) 4.0 mm 
(b) 5.0 mm 
(c) 5.5 mm 
(d) 6.0 mm. 

Ans:(b) 5.0 mm

 

Q68. The operation of cutting a metal to some specified length before the metal is presented to a machine tool, is known as

(a) broaching 
(b) milling 
(c) sawing 
(d) boring. 

Ans:(c) sawing

 

Q69. The average thickness of the cut in one travel of the circular saw is

(a) 1.5 mm 
(b) 3.0 mm 
(c) 6.25 mm 
(d) 8.0 mm. 

Ans:(c) 6.25 mm

 

Q70. The average thickness of the cut in one travel of the band saw is

(a) 1.5 mm 
(b) 3.0 mm 
(c) 6.25 mm 
(d) 8.0 mm.

Ans:(a) 1.5 mm

 

 

1      2      3      4          6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Manufacturing and Production technology 

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-1

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-2

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-3

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-4

 

Manufacturing and Production technology MCQ – Section-5

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *